4 Komentara

Poširani losos

Fb-Button

posirani losos2 sa wm

(scroll down for the recipe in English)

autor teksta: moj muž

Sećam se da su nas još u osnovnoj školi učili da je sposobnost komunikacije osobina koja je možda i najviše unapredila ljudski rod i učinila ga dominantnom vrstom na planeti. Jednostavna mogućnost da prenosimo i razmenjujemo znanja, misli i osećanja i da razumemo jedni druge.

Postoji više definicija i oblika komunikacije, ali suština je da unapred utvrđenim znakovima, odnosno, kada je verbalna komunikacija u pitanju – rečima, prenosimo informaciju. Da bi ona bila uspešna, neophodno je i da te reči imaju isto ili bar slično značenje za učesnike komunikacije.

I tu u poslednje vreme sve češće nailazim na problem. Počelo je naivno i zabavno, sa „brate“, „ekstra“, „vrh“. Zatim su i neke „velike“ reči, poput otadžbine, slobode, pravde, zbog  prečeste zloupotrebe od strane „izabranih“ pojedinaca počele da gube na značaju i veličini.

Pre nekoliko meseci, jednog subotnjeg jutra, uključimo TV, a sa ekrana krešte „državni udar“.  Kako stanujemo prekoputa Generalštaba i zgrade Vlade, tako pogledam kroz prozor – nigde tenkova, bornih kola, vojske, milicije…  I nikom ništa.

Na sličan način od upotrebe se  izlizala i reč „izvinite“. Nekada su je zvali „najskuplja srpska reč“, a danas kad ukucate na Guglu „Vučić se izvinjava“ za 0,20 sekundi dobijete oko 112.000 rezultata pretrage.

Ne plašim se za političare i ostale hohštaplere koji odavno ne drže do reči, ali brine me da ćemo biti izgubljeni u komunikaciji i kada su životne stvari u pitanju. Priznajem, nepoverljiv sam prema receptima koji u nadnaslovu imaju „i zdravo i ukusno“ i uvek me podsete na „i jare i pare“. Ali ovo što sledi je i zdravo i ukusno.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 fileta lososa bez kože (180 g svaki)
  • 1 limun
  • ½ manjeg korena celera ili ¼ velikog
  • 1 komorač
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • malo svežeg peršuna za dekoraciju

 

Narendajte celer i isecite komorač na tanke štapiće. Posolite i pobiberite po svom ukusu, dodajte 1 supenu kašiku limunovog soka i maslinovo ulje i sve dobro promešajte.

salata celer komorac priprema 5 sa wm

Ribu blago posolite i pobiberite sa obe strane. Isecite 4 tanke kriške limuna, na svako parče lososa stavite po 2 i umotajte čvrsto u providnu foliju (dobro zatvorite i ivice sa strane). U dubljem tiganju zagrejte vodu, kad provri stavite filete lososa umotane u foliju i kuvajte poklopljeno, na umerenoj vatri, oko 6-9 minuta, zavisno od debljine fileta i vašeg ukusa (za srednje kuvanog dovoljno će biti 6-7 minuta, a za potpuno kuvanog 8-9 minuta).

posirani losos priprema5 sa wm

Izvadite ribu rešetkastom kašikom, makazama isecite foliju i pažljivo prebacite na tanjir za serviranje, preko hrskave salate od celera i komorača. Pospite sitno seckanim svežim peršunom.

 

Poached salmon with crunchy celery and fennel salad

posirani losos1 sa wmIngredients (serves 2):

  • 2 skinless salmon fillets (180 g each)
  • 1 lemon
  • ½ small celery root or ¼ of a large one
  • 1 fennel bulb
  • 1 teaspoon olive oil
  • some fresh parsley for garnishing

 

Grate the celery and cut the fennel into thin sticks. Put in a bowl, season with salt and pepper to your taste, add 1 tablespoon of lemon juice and olive oil and stir well.

Season the fish with salt and pepper on both sides. Cut 4 thin slices of lemon and put 2 on top of each piece of salmon, and wrap tightly in a transparent foil (seal the edges of the sides). In a deeper pan heat the water, when it boils put the salmon fillets wrapped in foil and cook covered, over medium heat for about 6-9 minutes, depending on thickness of fillets and your taste (for medium cooked 6-7 minutes should be enough or for well cooked 8-9 minutes).

Remove the fish with a slotted spoon, cut the foil with a scissors and carefully transfer to a serving dish, over crunchy celery and fennel salad. Sprinkle with finely chopped fresh parsley.

Pratite nas i na:

4 komentara na “Poširani losos

  1. Jako zanimljiv recept, mami na isprobavanje 🙂 I divne fotografije kao uvijek! Komorac sam bas nesto vise nego obicno koristila u zadnje vrijeme, pa evo jos jedne dobre ideje 🙂

  2. Divota! Sve što volim je na tvom tanjiru! ♥ Komorač sam kombinovala sa kupusom, probaću i ovako sa celerom 🙂

  3. Obozavam,kako losos tako i salatu,koju inace mogu jesti bez ribe ili mesa,posebno u toplim danima,zaista je preukusna !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.