6 Komentara

Limun kocke

Fb-Button

limun kocke2 sa wm(scroll down for the recipe in English)

autor teksta: moj muž

U pesmi Na putu za Katmandu Džonija Štulića ima i stih: „Prokleta mogućnost izbora mora da postoji…“

Sećam se kada sam tokom devedestih, u doba hiperinflacije i praznih rafova u našim samoposlugama, u Italiji ušao u neki supermarket. Osećaj koji sa malo čime mogu da uporedim, ali pretpostavljam da je najbliži frazi: kao dete u Diznilendu ili kao, što je nama bliskije, kada Đura (komšijski pas) sretne devojčice (kuce) u parku.

Mogućnost izbora ne mora uvek biti privilegija, poput Sofijinog izbora, iz poznate knjige Vilijama Stajrona i još poznatijeg filma sa maestralnom Meril Strip.

Nemamo uvek pravo na izbor (recimo, roditelje i rođake ne biramo), ali to lako možemo da prihvatimo, jer, objektivno, alternative ne postoje.

Problem je kad se naviknemo da bar formalno nešto možemo da biramo, a onda nam neko ili nešto uskrati izbor ili je ponuda jednostavno loša. Oni malo stariji sećaju se da do pre 25 godina u zemlji u kojoj smo živeli izbora (političkih) nije bilo. Zatim smo, bar neki od nas, imali iluziju da nekog i nešto biramo. Izbori su nam, kao i u ostalim stvarima u životu, nekada bili pogrešni, pa su neki pomislili da je i bojkot izbora – izbor. I onda smo dobili njega i njegove.

Još iz antičkih vremena znamo da je čovek politička životinja, koliko god da su nam na ovim prostorima zgadili politiku. Ali prokleta mogućnost izbora mora da postoji…

Pred vama je ipak lakši izbor, napraviti ove limun kocke ili ne…

Sastojci:

  • 200 g blanširanog badema
  • 30 g kokosovog brašna + 1 supena kašika za posipanje
  • 1-2 prstohvata soli
  • 1 limun
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 6 supenih kašika meda
  • 60 ml kokosovog ulja

 

Sameljite badem da dobijete brašno, dodajte kokosovo brašno i so i dobro promešajte. U činijici pomešajte sok i narendanu koru limuna, ekstrakt vanile i med, pa dodajte u mešavinu badema i kokosa i dobro promešajte. Dodajte i kokosovo ulje i sjedinite.

Pliću posudu obložite providnom folijom, sipajte preko dobijenu masu i pritiskajući kašikom rasporedite u ravnomeran sloj debljine oko 2 cm. Poklopite i stavite u zamrzivač na oko 1 h. Izvadite iz zamrzivača, pospite kokosovim brašnom i isecite na kocke. Držite u frižideru do služenja.

Poslužite hladno.

Adaptirano sa The healthy family and home.

 

Lemon squares

limun kocke3 sa wmIngredients:

  • 200 g raw blanched almonds
  • 30 g shredded coconut + 1 tablespoon for sprinkling
  • 1-2 pinches of salt
  • 1 lemon
  • 1 teaspoon vanila extract
  • 6 tablespoons honey
  • 60 ml coconut oil

 

Ground the almonds to make the flour, add shredded coconut and salt. In a small bowl mix lemon juice and grated lemon zest, vanila extract and honey. Add to almond and coconut mixture and stir well. Add coconut oil and combine.

Line a shallow dish with plastic foil, spread over the mixture and press with the back of a spoon to 2 cm thickness. Put in the freezer for 1 hour. Remove from the freezer, sprinkle with shredded coconut and cut into squares. Keep in the fridge until serving.

Serve cold.

Adapted from The healthy family and home.

Pratite nas i na:

  1. Kako samo divno izgledaju!

  2. Nisam baš luda za kolačima sa limunom, ali ova tvoja sirova verzija mi se baš dopada! Kokos i badem su mi posebno mljac! ♥

  3. Prelepe kocke u kojima se fino prepliću arome limuna i kokosa, a badem i med im daju pun ukus.. ♥ Divota od poslastice!
    http://gagasrce.blogspot.rs/2016/05/rucak-kod-aleks.html

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.