4 Komentara

Čokoladni keksići sa biberom

Fb-Button

cokoladni keksici sa biberom1cc(scroll down for the recipe in English)

Slabo stojim s literaturom bez radnje, što još s korica miriše na one od samopomoći, prepuna naizgled prepametnih misli s kojima, osim što u trenutku zazvuče kao iskra inspiracije, ipak ne biste znali šta ćete u životu. Međutim, ima jedna takva, nit sam je omirisala, niti prešla rukom preko stranica, a preokrenula me, učinila srećnijom i van bedema doma moga. Bio mi dovoljan naslov.

Kad iskoračim iz svog skloništa i uđem u ovaj razdrndan svet, nema dana da me neko ne pomeri onako da pokipim. Poučena onim naslovom, izvadim Pitanje k’o keca iz rukava, kažem si „je li, j…e li te to tvoj ego?“ i otresem problem kao prašinu sa rukava. Mesto da ta slika u mom umu o meni samoj zajaše mene, ja je prevarim i zauzdam, stavim ular na emocije i prve misli. Učim da puštam: da bahati prođu, da prosečni pobede, da pohlepni dobiju. Puštam da druge njihov ego štiti i brani, a ja se od svog pozdravljam. Ne kaže đavo za džabe „sujeta mi je omiljeni greh“.

Ove zime kod nas zamirisalo na keksiće, peklo se kako naša kuća ne pamti: puter keksići sa čajem i njihova varijacija sa lavandom, medenjaci, đumbirovi i ovi čokoladni keksići sa biberom. Još malo i svi darovi spremni.

Sastojci (za 20 keksića):

  • 225 g crne čokolade
  • 85 g putera sobne temperature
  • 60 g žutog šećera
  • 1 jaje
  • 150 g brašna
  • 1/3 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 supene kašike sveže mlevenog crnog bibera

 

Istopite pola količine čokolade, a preostalu polovinu sitno iseckajte.

U činiji umutite puter da postane penast, dodajte šećer i nastavite da mutite dok se masa ne sjedini. Dodajte jaje i umutite. Postepeno dodajte mešavinu brašna i sode bikarbone, sve vreme muteći. Dodajte i istopljenu čokoladu i umutite. Dodajte seckanu čokoladu i biber i dobro promešajte, poklopite i ostavite u frižideru na oko 30 minuta, dok se testo ne prohladi i  ne stegne.

Rukom oblikujte kuglice od testa veličine oraha i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje sa razmakom od oko 1 cm između svake. Pecite u rerni zagrejanoj na 180° C 10-12 minuta.

Recept adaptiran sa Food52.

 

Chocolate pepper cookies

Ingredients (for 20 cookies):

  • 225 g dark chocolate
  • 85 g butter, room temperature
  • 60 g brown sugar
  • 1 egg
  • 150 g flour
  • 1/3 teaspoon baking soda
  • 1/2 tablespoon freshly ground black pepper

Melt half the chocolate, finely chop the rest of it.

In a bowl beat the butter until light and airy, add the sugar and continue to beat until mixed well. Add the egg and mix. Gradually add flour and baking soda mixture, beating all the time with the mixer on low speed. Mix the melted chocolate into the butter mixture. Stir in the chopped chocolate and ground pepper, cover and leave in a fridge for 30 minutes, until cold and firm.

With your hands roll the dough into small balls, place on a baking sheet lined with parchment paper with 1 cm space between each, and bake in preheated oven at 180° C 10-12 minutes.

Recipe adapted from Food52.

Pratite nas i na:

4 komentara na “Čokoladni keksići sa biberom

  1. Ha, ha, zapamtiću tvoju izreku sa puno „j“ i sa tačkicama 😀 Moj se ego često bez bitnog razloga uzjoguni i pokondiri, moraću da primenim tvoj metod..
    Keksići su baš po mom ukusu, čokoladni i ljutkasti… ♥

  2. Divni keksici! I ovdje postoji jedan recept za keksice sa biberom, ja ih jako volim. Prelijepa dekoracija na fotografiji.
    Hvala za lijepo i inspirativno druzenje i sve divne tekstove ove godine i sve najbolje i najljepse tebi, porodici i Porodicnim gastronomijama u nastupajucoj godini. Veliki novogodisnji pozdrav iz hladne Danske 🙂

    • Hvala draga Gordana, na citanju i svim komentarima. Vas blog me inspirise, pa tako i u ovoj dekoraciji – ideja je iz vase price o bozicnim ukrasima za vrata. Sve najbolje vam zelim i radujem se nasem daljem virtuelnom druzenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.