2 Komentara

Hleb sa maslinama i sušenim paradajzom

Fb-Button

hleb sa maslinama i susenim paradajzom1 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Ne znam ima li većeg greha na odmoru nego naviti sat da ti zvoni pre 7, ali sam silno želela da se tog dana konačno ne okupam u sebi samoj, da obučem svoj slatkiš od haljine, nabacim malo šminke i provedem jedan skroz picnuti dan na Kapriju.

Uzalud smo čekali autobus, a svežina jutra se neumoljivo topila. Krenuli smo niz jednu, pa niz drugu liticu i, posle pola sata hoda u krupnim koracima, stigli do sorentinske luke, sve rumeni i zahuktali.

IMG_1665

Luka, Sorento, foto: Porodične gastronomije

Na brodu je već bila gužva, teško se disalo, k’o da sva sila Sunca pritiska grudi. Brzo smo se ponovo dočepali kopna, iskrcali se u Marinu Grande, još uvek mirnoj, u nekom stanju tihovanja i možda tek iščekivanja haotičnih turista.

IMG_1673

Marina Grande, Kapri, foto: Porodične gastronomije

  • Na znaku piše da je do centra samo 750 m. Hoćemo pešice?
  • Naravno!

Peli smo se naizmenično širokim i uskim stepenicama, od sveg tog pentranja mi je u glavi tutnjala neka dramatična simfonija, moj slatkiš od trava-zelene haljine procvetao je u boju morske alge, a niz lice je kapalo, kapalo… Toliko od mog plana s početka.

Na vrh brda skrasio se centar grada, sa mirisom luksuza u vazduhu i suvim česmama u kafeima načičkanim na glavnom trgu, kojem još tepaju „svetsko pozorištance“, stecište paparaca u potrazi za holivudskim i drugim zvezdama. Nađemo utočište sa zalihama vode, ispljuskamo se da dođemo sebi i smestimo u debeli hlad sa pogledom.

IMG_1695

Kapri, foto: Porodične gastronomije

S teškom mukom se otisnemo u dalje istraživanje. Prođemo kroz čuvenu Via Krupp, sagrađenu da bio gos’n Krupp, nemački magnat brže stigao od hotelskog apartmana do svoje jahte. Ulica u teoriji povezuje istorijski centar grada sa Marinom Piccolo, ali za nas „obične turiste“ prolaz baš i nije dozvoljen – možda uznemirimo nekog budućeg vlasnika ulice.

Kapri, foto: Porodične gastronomije

Kapri, foto: Porodične gastronomije

Posle još malo gore-dole lutanja, stignemo do plaže, osetimo more na koži, ostanemo neko vreme zagledani u tirkiz, sve maštajući o dašcima svežine izgubljene među stenama i jahtama na pučini.

IMG_1684

Kapri, foto: Porodične gastronomije

Kad je fjaka taman počela da vlada, stomaci nam se oglase, pa pođemo da potražimo kapreze salatu, jer, kažu, nema je nigde bolje nego baš tamo gde su je smislili, onako sa grubo nasečenim kolutovima slasnog, rumenog paradajza, komadima kremaste mocarele i najmirisnijim listovima svežeg bosiljka, sve zaliveno jarko žutim maslinovim uljem i posuto krckavom morskom solju. Završimo u restoranu sa Forbsovom preporukom, počastimo se još koječime, pa se teških nogu vratimo na brod i pustimo da nas pena talasa lagano uspava.

I sad sam opet tu. Vratiću se kad zaradim svoj prvi milion.

IMG_1703

Kapri, foto: Porodične gastronomije

A ovaj hleb sa maslinama i sušenim paradajzom savršeno ide uz kapreze salatu i umače se u maslinovo ulje k’o da mu je tako suđeno.

Sastojci:

  • 225 g spelt brašna
  • 225 g običnog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlake vode
  • 7 g kvasca
  • 1 supena kašika meda
  • 50 g sušenog paradajza
  • 50 g zelenih maslina bez koštica
  • 1 supena kašika maslinovog ulja

 

Pomešajte spelt i obično brašno sa solju. U manjoj činiji pomešajte mlaku vodu, kvasac i med, poklopite i ostavite da odstoji oko 10 minuta, dok kvasac ne počne da peni. Dodajte 2/3 mešavine brašna, sitno seckani sušeni paradajz i masline, maslinovo ulje, promešajte viljuškom, pa postepeno dodajte i ostatak brašna da umesite meko testo. Prebacite na radnu površinu posutu brašnom i mesite oko 5 minuta. Čistu činiju pospite brašnom, stavite testo, prekrijte providnom folijom i ostavite 2 h da naraste.

Kratko premesite testo, prebacite u blago podmazani pleh za pečenje, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji oko 30 min. Pecite u zagrejanoj rerni na 200⁰ C 40-45 minuta, isključite rernu i ostavite hleb u rerni još 5-10 minuta. Izvadite hleb iz rerne, prebacite na rešetku da se hladi i poslužite nakon 30 minuta.

 

Olive and dried tomato bread

hleb sa maslinama i susenim paradajzom2 sa wmIngredients:

  • 225 g spelt flour
  • 225 g plain flour
  • 1 teaspoon salt
  • 250 ml luke warm water
  • 7 g dry yeast
  • 1 tablespoon honey
  • 50 g dried tomatoes
  • 50 g green olives, pitted
  • 1 tablespoon olive oil

 

Mix spelt and plain flour with salt. In a small bowl, mix luke warm water, yeast and honey, cover and let sit for about 10 minutes, until the yeast begins to foam. Add 2/3 of the flour mixture, finely chopped dried tomatoes and olives, olive oil, stir with a fork, then gradually add the rest of the flour to make a soft dough. Transfer to lightly floured working surface and knead the dough for about 5 minutes. Place the dough in a clean bowl sprinkled with flour, cover with plastic wrap and leave to rise for 2 hours.

Shortly reknead the dough, put into a slightly greased baking tray, cover with a clean kitchen towel and let stand for about 30 minutes. Bake in preheated oven at 200⁰ C for 40-45 minutes, turn off the oven and leave the bread in the oven for another 5-10 minutes. Remove the bread from the oven, transfer to a rack to cool and serve after 30 minutes.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Hleb sa maslinama i sušenim paradajzom

  1. Obožavam! Hleb ti izgleda fantastično! ♥
    U Grčkoj jedem samo kifle od nekog mešanog brašna sa maslinama i suvim paradajzom. Gde god sam tamo letovala prave ih! Imam i dva recepta sa ovom kombinacijom, za kifle i za mini fokače, al izbegavam da pravim jer sve plane, ne mogu da se zaustavim…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.