Ostavite komentar

Jagnjeća čorbica

Fb-Button

jagnjeca corbica1 sa wm(scroll down for the recipe in English)

autor teksta: moj muž

Da li ste primetili koliko se peva na našim televizijama? Red vesti, uglavnom istih (kao da svi imaju istog glodura), pa udri brigu na veselje. Zvezde, zvezdice, prvi glasovi i X faktori. Pošto onaj koji sve zna kaže da smo lenj narod,  neguje se takmičarski duh. Tu su  članovi žirija koji su ujedno i treneri, a cilj je dokazati da uz adekvatnog vođu, ako ga slušate i radite sve što zapoveda, na kraju morate da napredujete.  Amateri i profesionalci u istom košu, jedni za drugim nastupaju talentovani  i oni koji će svojim falširanjem zabaviti narod. Daje im se jednak prostor,  gotovo da su jednako popularni.  

Treba ipak priznati da je to svetski trend,  jer pomenuti programi uglavnom  nisu naša izmišljotina. Ipak, u našem jeziku, kao u malo kom drugom,  glagol „propevati“  ima višeslojno značenje,  pa  mi ponekad deluje kao da postoji  ideja da što više ljudi „propeva“. I to ne samo u šou programima. Aktuelni hitovi su uglavnom o pravim ili izmišljenim mahinacijama, pravih ili izmišljenih tajkuna, političara, „estradnih radnika“. Cilj je sve gurnuti u isti mulj, jer kada u takvom brlogu promešate prave i lažne diplome, znanje i neznanje,  poštenje i nepoštenje, istinu i laž,  sve postaje –  50 nijansi crne.

Razmišljao sam  kako bar na trenutak utišati tu kakofoniju i palo mi je na pamet – čorbicom.  Osim što je lek za dušu (posebno ova jagnjeća), još nikada nisam nekog ni čuo ni video da sa čorbicom u ustima „peva“.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 glavica crnog luka
  • 3 manje šargarepe
  • 1 paškanat
  • 1 koren peršuna
  • 300 g jagnjetine sa koskom
  • 1 jaje
  • ½ manje veze peršuna

 

Sitno iseckajte luk, šargarepu, paškanat i koren peršuna, posolite i pržite u dubljoj šerpi, na malo maslinovog ulja, dok povrće ne omekša, oko 10 minuta. Dodajte meso, nalijte sa 1 l tople vode, malo posolite, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 1 do 1 ½ h. Rešetkastom kašikom izvadite meso na tanjir i ostavite da se prohladi. Gnječilicom za pire krompir grubo izgnječite povrće u šerpi. Meso očistite od kostiju, pa ga vratite u šerpu a kosti bacite. Probajte čorbicu i začinite je solju i biberom po svom ukusu.

U manjoj činiji viljuškom umutite jaje, dodajte nekoliko kašika čorbice, pa sve ulijte u ostatak čorbice, sve vreme mešajući. Sklonite sa vatre, ubacite ceo peršun, poklopite i ostavite da odstoji  5-10 minuta pre serviranja.

 

Lamb soup

jagnjeca corbica2 sa wmIngredients (for 4 people):

  • 1 onion
  • 3 small carrots
  • 1 parsnip
  • 1 parsley root
  • 300 g lamb bone in
  • 1 egg
  • ½ small bunch parsley

 

Finely chop the onion, carrot, parsnip and parsley root, season with salt and fry in a deep saucepan on some olive oil, until the vegetables are tender, about 10 minutes. Add the meat, pour 1 liter of warm water, season with salt, cover and cook on low heat for about 1 to 1 ½ hours. With a slotted spoon remove the meat to a plate and leave to cool. With potato masher coarsely mash the vegetables in a saucepan. Clean the meat from the bones, return it to the pot and discard the bones. Taste the soup and season with salt and pepper  to your taste.

In a small bowl, beat the egg with a fork, add a few tablespoons of the soup, then pour the mixture into the rest of the soup in a saucepan, stirring all the time. Remove from the heat, toss the whole parsley in the pan, cover and allow to sit for 5-10 minutes before serving.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.