4 Komentara

Punjeni krompiri sa plavim sirom

Fb-Button

punjeni krompiri3b sa wm(scroll down for the recipe in English)

uglavnom pisao i kuvao: moj muž (moja malenkost dodala mrvu u tekst)

Po Aristofanovoj priči  iz Platonove “Gozbe“, svet u davninama nisu sačinjavali žene i muškarci, već muško-muški, žensko-ženski i muško-ženski rod, odnosno od komponenti koje danas čine dvoje ljudi, nekad je bilo sačinjeno jedno.  Onda je Bog uzeo nož i sve rasekao na dve polovine, pa su od tada na svetu samo muškarci i žene, koji provode život lutajući naokolo u potrazi za onom drugom polovinom koja im pripada. Nema objašnjenja zašto je to Bog uradio, verovatno je u pitanju bila neka kazna, kao kada je iz Raja isterao Adama i Evu.

Ta žudnja za celinom zove se ljubav.  U mom poimanju celine, nije mi dovoljna moja druga polovina, a zasigurno sam našla pravu. Za osećaj neupitne ljubavi, glasam za broj 4 – darling, dete, Ninna i ja. Svako ima svoj magični broj, uključujujući i broj 1. To je možda jedna od lepota modernog sveta.

Za razliku od Aristofanovog Boga,  u receptu koji sledi, krompire sečemo na dve ravne polovine iz čisto gastronomskih razloga, a najukusniji su  kad u njima uživate sa svojom polovinom.  Krompir je, bar za mene, bogovska hrana i volim ga i kao pekarski, pomfrit,  u salati ili sa vatre, ali za ovo poslednje potrebno je da imate tanko drvo na koje ćete ga nabosti, da imate maksimalno deset godina i nekoliko dobrih drugova istog uzrasta. Za one starije, preporučujemo ipak nešto prefinjenije, kao što su ovi punjeni krompiri sa plavim sirom, rukolom i slaninicom. Poslužite ih kao predjelo ili lagano glavno jelo.

punjeni krompiri4 blur sa wmSastojci (za 2 osobe):

  • 4 krompira srednje veličine
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 100 g plavog sira
  • 1 šaka rukole + malo za dekoraciju
  • 50 g pančete

za preliv od senfa:

  • 1 kašičica senfa od celog zrna slačice
  • 1 kašičica meda
  • 3 kašičice maslinovog ulja

 

Krompire dobro operite i obrišite, premažite ih maslinovim uljem i stavite na pleh, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200° C, 1 sat ili dok nisu u potpunosti pečeni.

Izvadite krompire iz rerne, ostavite da se malo prohlade, pa ih presecite na pola, kašičicom izdubite sredinu i stavite je u činiju. Sredinu krompira iznječite viljuškom, dodajte sitno iseckane plavi sir i rukolu, začinite solju i biberom po svom ukusu i dobro promešajte. Mešavinu rasporedite u izdubljene krompire i vratite u rernu da se peku oko 10 minuta, dok se sir ne otopi.

Za to vreme, u tiganju ispržite sitno iseckanu pančetu i napravite preliv: u činijici pomešajte sve sastojke za preliv, posolite i pobiberite po svom ukusu.

Izvadite krompire iz rerne, stavite ih na tanjir(e) za serviranje, pospite ih kockicama pržene pančete, dekorišite listićima rukole i prelijte prelivom od senfa.

Adaptirano od Jamie Oliver.

 

Baked potato skins with blue cheese

punjeni krompiri1a sa wmIngredients (serves 2):

  • 4 medium sized potatoes
  • 1 tablespoon olive oil
  • 100 g blue cheese
  • 1 handful rocket + some for garnishing
  • 50 g smoked bacon or pancetta

For mustard dressing:

  • 1 teaspoon whole grain mustard
  • 1 teaspoon honey
  • 3 teaspoons olive oil

 

Wash and wipe the potatoes, brush them with olive oil and put on a baking sheet, and bake in a preheated oven at 200° C for 1 hour or until they are fully cooked.

Remove the potatoes from the oven, leave to cool a bit, then cut each in half, scoop out the middle into a bowl. Mash the potato with a fork, add the finely chopped blue cheese and arugula, season with salt and pepper to your taste and mix together. Spoon the mixture bac into potato skins and return to oven to bake for about 10 minutes, until cheese melts.

Meanwhile, in a skillet fry chopped bacon and make the dressing: in a small bowl, mix all the ingredients for the dressing, season with salt and pepper to your taste.

Remove the potatoes from the oven, put them on a serving plate(s), sprinkle with fried bacon, garnish with arugula leaves and dizzle with mustard dressing.

Adapted from Jamie Oliver.

Pratite nas i na:

4 komentara na “Punjeni krompiri sa plavim sirom

  1. Aleksandra, usvoji me… spremaš sve što ja volim! :)))

  2. Ja isto nesto ne propagiram tu pricu o polovini koja nas upotpunjuje. Pre sam za ono „deo koji obogacuje nas cele“ 🙂 Ovakav recept mi je bas trebao! Nemam pancetu, ali cu probati da je zamenim prsutom ili tako necim…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.