Ostavite komentar

Salata od narandže i crvenog luka

Fb-Button

salata narandza1 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Pre više godina, na jednoj obuci iz procene potencijala, kao uvod u značaj cele tematike,  rekoše nam: raj je tamo gde su Nemci inženjeri, Francuzi kuvari, Englezi policajci, Italijani ljubavnici, a Švajcarci organizatori; sledstveno tome pakao je tamo gde su Francuzi inženjeri, Englezi kuvari, Nemci policajci, Švajcarci ljubavnici, a Italijani organizatori. U daljem predavanju prikazaše nam istorijat alata za procenu, ispričaše da ga je prva uvela vojska, jer trebalo je silan mobilisani narod u što kraćem roku rasporediti na odgovarajuće pozicije. Dođosmo tako i do takozvanog pruskog ruleta, po kom su prvo ljude delili na glupe i pametne, a potom na lenje i vredne. Onda su pametne i lenje birali za oficire visokog ranga, glupe i lenje za običnu vojsku, pametne i vredne za glavne operativce, a glupe i vredne ubijali pre nego što naprave veću štetu. Zbilja ili šala – ne zna se baš tačno.

Meni nešto bi žao ovih glupih i vrednih, lenjost baš teško podnosim, naročito u kombinaciji sa odsustvom pameti. Sve do nedavno. U jednom projektu, klijent mi ljubazno dodeli asistenta. Na prvi pogled, momak na mestu. Pošaljem ga da uradi jedno, hoće, odmah skače, ide, al’ mu usput nešto odvuče pažnju, pa se zablentavi, zaboravi po šta je pošao i počne da radi nešto drugo. Onda se uredno vrati i pita je l’ treba još nešto. Ili iznenada i bez povoda nešto skloni ili doda, uključi ili isključi, i uvek nekako naopako i bez da prijavi, kaže. A sav je veseo i fin, ne propusti da pita za zdravlje, raspoloženje i da li sve ide kako treba. A ne da ne ide, nego… Sva sreća brzo shvatimo da smo svi zajedno na putu do pakla popoločanom dobrim namerama, dobijem novog asistenta, preporodim(o) se i konačno shvatim logiku ruleta.

Rad od kuće ima više prednosti: osim što možeš da se osvežiš čašom vina kad god ti dođe, nekako si sam svoj šef i sam svoj asistent. Evo, nas dve, mislim ja šefica i ja asistentkinja, smo se lako dogovorile šta ćemo prvo da isprobama iz novog, divnog kuvara „The Spanish, Middle Eastern and African Cookbook, i evo je – salata od narandže i crvenog luka – izvedba k’o bonbona.

salata narandza2 sa wmSastojci (za 6 osoba):

  • 6 narandži
  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 puna kašičica kumina u prahu
  • 1 kašičica krupno mlevenog bibera
  • 1 supena kašika sitno seckane sveže mente
  • 6 supenih kašika maslinovog ulja
  • I još malo sveže mente i crnih maslina za dekoraciju

 

Narandže očistite od kore i isecite na tanke kolutove. Luk isecite na tanke kolutove i razdvojite ih. U plitak sud sa poklopcem ređajte slojeve narandže i luka, posipajući svaki mešavinom kumina, bibera, mente, maslinovog ulja i soli po ukusu. Poklopite i ostavite u frižideru da se marinira 2 h.

Prebacite u činiju za serviranje i dekorišite listovima mente i crnim maslinama.

 

Orange and red onion salad

salata narandza3 sa wmIngredients (serves 6):

  • 6 oranges
  • 2 red onions
  • 1 heaped teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon coarsely ground black pepper
  • 1 tablespoon finely chopped fresh mint
  • 6 tablespoons olive oil
  • and some more fresh mint leaves and black olives for garnishing

 

Peal the oranges and slice thinly. Slice red onions thinly and separate the rings. Arrange the orange and onion slices in layers in a shallow dish, sprinkling each layer with cumin, pepper, mint, olive oil and salt to your taste. Cover and leave to marinate in a cool place for about 2 hours.

Transfer into a serving bowl,scatter with the mint leaves and black olives.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.