2 Komentara

Ćuftice od spanaća sa paradajz sosom

Fb-Button

spanac cuftice3a sa wm(scroll down for the recipe in English)

Jeste li od onih što nikad nisu preterano egzaltirani svojim rezultatima, pa kad drugi aplaudiraju, vama ništa nije jasno jer je taj rezultat tek prosečan ili očekivan? Od onih što stalno jure nekakvu pokretnu metu sa natpisom „savršenstvo“, ne shvatajući da se ona ne može stići, baš kao ni duga, niti senka? Od onih što sami sebi iz publike prvi poviču „ua!“? Kraće rečeno, jeste li perfekcionista? Jeste! Žao mi je! Ja bila, videla i pobegla. Šta pobegla, još uvek trčim, to vam dođe nešto kao maraton sa preprekama. Sad ću da vam ispričam kako to izgleda iz mog ugla, dakle nestručnog, pa zato svaku reč shvatite kako god želite.

Pre nego što se sagnete za start te trke, treba da se pozabavite priznanjem da ste perfekcionista. Pri tom, tu vidim bar dve vrste: prvi  je ekstremni perfekcionista – onaj što ne može ni da se pokrene niti da nešto svrši, jer uslovi nikad nisu dovoljno idealni i nemoguće je sve detalje razraditi do tančina u tako kratkom vremenskom periodu kao što je običan život; tu je još i nindža perfekcionista – onaj što misli da se svi poslovi rade sa barem 110% truda, što je uvek über-angažovan i fura se na uvekmožebolje, pa  je neuspeh jednostavno neoprostiv. Primetih da postoji čak i umišljeni perfekcionista, onaj što u društvu u kom, pod prividom brzine i zdrave kompeticije (kolaboracija je postala sasvim passé), vladaju površnost i samoreklamerstvo, misli da je visoko postavljena lestvica uspeha preskočena samim njegovim pojavljivanjem na datom mestu, bez da imalo mućne glavom il’ se, nedajbože, pomuči da štogod obavi.

Teško da trku možete da istrčite sami, pa prirodno prvo pribavite trenera. To je onaj što će prvi iskreno i nežno da vam kaže „nisi ti baš normalna“, razloži vam situaciju na razumne detalje, objasni da je prirodno grešiti i biti običan. Ako u međuvremenu i sami niste shvatili da vam etiketa „taaako stroga“ i ne stoji baš najbolje, da se nekako ne slaže sa vašom bojom očiju, on je tu da vas stilizuje. Bilo bi dobro da se okružite i sa po kojim navijačem, da vas usprave kad god pokleknete pred mislima da je bolje da se vratite na staro, jer je perfekcionizam čist užitak, radost i blagostanje uma. I konačno ste počeli da trčite, sve vam se čini da je bilo lakše nego što ste mislili, kad ono – paf – strovalite se preko linija preko kojih nikada neću preći. I taman kad ste se i toga rešili, ispreči vam se najveća prepreka, široka i visoka bar dva metra, ma skroz-naskroz nepremostiva – kontrola. E sad, ako ste malo zabušavali sa psiho-fizičkim pripremama, pametno ili ne, možda je bolje da ovu prepreku zaobiđete sa strane a ne da je preskačete (kod mene to ovako izgleda kad, na primer, darling kuva: ja odem u drugu sobu da nešto čitam, poštedim sebe sveg tog nerviranja zbog čega je baš sve povadio iz frižidera, i što sad tako sitno secka k’o da smo neke ptičice i šta ima sve vreme da meša i gnjavi taj sos, i lepo sačekam krajnji rezultat koji gotovo baš uvek bude neka milina). S vremenom će valjda doći kondicija da se gipko uzverete uz taj zid, poskočite i nastaviti istim putem.

I šta na kraju možete da očekujete? Ne znam za krajnji rezultat, kako rekoh, moja trka još uvek traje i ne znam kako je kad prođeš kroz cilj. Ali ono što usput saznaš, naučiš, pokupiš je neprocenjivo. Ponekad je čak i zabavno. Ja mu sad dođem kao neki umereni perfekcionista – u fazi oporavka od same sebe, pa sad znam da biram ovde hoću – ovde baš i ne moram da budem najbolja, čak s vremena na vreme znam da izgovorim  „šta je bilo – bilo je, idemo dalje“. Na blogu još uvek volim kad je sve onako skockano i fino, baš kao ove ćuftice od spanaća sa sosom od paradajza.

spanac cuftice1dd sa wmSastojci (za 2 osobe):

za ćuftice od spanaća:

  • 250 g očišćenog i opranog spanaća
  • 50 g sitnog sira (ili rikote)
  • 25 g rendanog parmezana
  • 1 žumance
  • ¼ kašičica sveže rendanog muškatnog oraščića
  • 3 supene kašike palente (kukuruznog griza)

za paradajz sos:

  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica tucane začinske ljute paprike
  • 1 konzerva (400 g) seckanog paradajza
  • 150 ml belog vina

za serviranje:

  • 200 g paste

Prvo napravite sos. U zagrejanu šerpu sipajte malo maslinovog ulja, dodajte sitno seckani crni luk i pržite oko 5 minuta. Dodajte sitno seckani beli luk i pržite još oko 1-2 minuta. Dodajte začinsku papriku i paradajz, nalijte vinom, poklopite i kuvajte na umerenoj vatri oko 20 minuta. Otklopite i kuvajte još oko 15 minuta, da se sos zgusne. Posolite i pobiberite po svom ukusu.

Da napravite ćuftice: u velikoj šerpi izblanširajte spanać, ocedite, stavite na kratko u ledenu vodu, ponovo ocedite, pa rukama istisnite svu tečnost i sitno iseckajte. U činiju stavite iseckani spanać, sir, parmezan, žumance, muškatni oraščić, so i biber po ukusu i 1 supenu kašiku palente. Sve dobro pomešajte, pa rukama oblikujte ćuftice veličine oraha. Svaku ćufticu uvaljajte u ostatak palente i pržite na srednje jakoj temperaturi, u zagrejanom nelepljivom tiganju na malo maslinovog ulja, ukupno oko 5 minuta, dok blago ne porumene sa obe strane.

U međuvremenu skuvajte pastu prema uputstvu na pakovanju, pa na svaki tanjir sipajte pastu, prelijte je sosom i dodajte ćufte.

 

Spinach dumplings with tomato sauce

spanac cuftice2aa sa wmIngredients (serves 2):

For spinach dumplings:

  • 250 g cleaned and washed spinach
  • 50 g cream cheese (or ricotta)
  • 25 g grated Parmesan cheese
  • 1 egg yolk
  • ¼ teaspoon freshly grated nutmeg
  • 3 tablespoons polenta (cornmeal)

For the tomato sauce:

  • 1 onion
  • 1 garlic clove
  • 1 teaspoon peperoncino
  • 1 can (400 g) chopped tomatoes
  • 150 ml white wine

To serve:

  • 200 g dried pasta

First make the sauce. In a heated pan, pour a little olive oil, add the finely chopped onion and fry for about 5 minutes. Add the finely chopped garlic and fry for another 1-2 minutes. Add peperoncino and tomatoes, pour the wine, cover and cook over medium heat for about 20 minutes. Uncover and cook for about 15 minutes, unitl the sauce thickens. Season with salt and pepper to your taste.

To make the dumplings: in a large saucepan blanch the spinach, drain, put briefly in ice cold water, drain again, squeeze out all the liquid and finely chop. In a bowl place the chopped spinach, cream cheese, parmesan cheese, egg yolks, nutmeg, salt and pepper to taste and 1 tablespoon cornmeal. Mix well, and shape into walnut-sized balls. Toss the dumplings in the remaining cornmeal and fry over medium temperature in a hot non-stick pan with some olive oil, for about 5 minutes in total, until lightly browned on both sides.

Meanwhile, cook pasta according to the directions on the package, put on each plate, pour over the sauce and add the spinach dumplings.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Ćuftice od spanaća sa paradajz sosom

  1. These dumplings look so beautiful and delicious!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.