2 Komentara

Namaz od belog pasulja

Fb-Button

pasulj pesto1 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Ja lažem. Baš kao i vi, moji ili vaši ukućani. Naučnici kažu da nas slažu između 10 i 200 puta u jednom prosečnom danu. Najveći broj tih laži su one takozvane bele, bezazlene. To je jednostavno deo ljudskog bića: bebe simuliraju da plaču, dvogodišnjaci blefiraju, sa pet godina kreću otvorene laži i manipulacije, sa devet postajemo majstori prikrivanja činjenica, u studentskom dobu slažemo mamu jednom u pet razgovora, a kad se zaposlenimo počinjemo da živimo u svetu raznih prevara. Kao ćerka policajca bez uniforme imam užasan strah od laganja, odrasla sam sa uverenjem da će svaka moja laž očas posla biti razotkrivena, a to bi onda bila najveća sramota ikada. Stoga verovatno spadam u ove normalne lažove. Da bi svet bio zanimljiviji, ima svakako i onih nenormalnih lažova. A možemo da ih zovemo i ljudi koji izmišljaju priče, ili političari, ili politikanti, ili nekim drugim imenom, izaberite sami.

Veliki lažovi pomno posmatraju sve što se dešava oko njih (uključujući i televizijske rejtinge, šerove i slična čuda), imaju sposobnost prilagođavanja različitim ambijentima pa se kao ribe u vodi kreću kroz različita društva (ili politička opredeljenja), vežbaju i levicu i desnicu (shvatite ovo kako želite), odlikuje ih smirenost i obično govore niskim tonalitetom. Čitam kako najveštiji među njima, zahvaljujući tom istančanom čulu posmatrača, znaju da „žene nemaju poverenje u izobilje detalja, dok muškarci ostaju očarani pred pričom punom nijansi“*. Znaju i „da je savršena laž upravo ona koja najviše podseća na istinu, te da je nužno da lažljivac bude u stanju da samog sebe ubedi u istinitost priče pre nego što njome obmane druge ljude“*. Laž zapravo povezuje ono što jesmo sa onim što bismo želeli da budemo.

Za laž, kao i za mnoge druge stvari, je potrebno dvoje. Bez onog ko će da poveruje u laž, sama laž nema nikakav smisao. Za zdraviji život, savetuju da se ne bavimo previše lovom u lažima, već potragom za istinom. Da u ovoj tami u kojoj smo sad, sa nekakvim prividom transparentnosti, potražimo nijanse pristojnosti. Da biramo iskrenost i otvorenost, svet u kome se istina poštuje, u nadi da ćemo jednog dana stvoriti društvo u kom se prevara prepoznaje i marginalizuje. Ja sam za!

Kada bih vam rekla da sam ovaj recept sama izmislila, možda bih vas slagala. Toliko recepata pročitam i prelistam svakoga dana, da me ne bi začudilo da sam ideju negde usput pokupila. Zato je živa istina da se ovaj namaz od belog pasulja nama baš mnogo dopao. Dva krostinija sa namazom od belog pasulja i rastopljenom mocarelom, uz čašu vina (dobro, dve, ali male) – meni sasvim savršen ručak.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 konzerva (240 g neto) belog pasulja
  • 1 manja veza svežeg peršuna
  • 1 čen belog luka
  • 3 supene kašike maslinovog ulja
  • 1 supena kašika rendanog parmezana
  • 1 kašičica sveže ceđenog soka od limuna

 

U blender stavite sve sastojke, posolite i pobiberite, pa izmiksajte u glatku masu. Probajte i dodatno začinite po svom ukusu.

Prebacite namaz u činiju za serviranje i prelijte sa još malo maslinovog ulja. Poslužite uz prepečeni hleb ili krekere po svom ukusu.

Mi smo napravili krostinije: ćabatu (ili bilo koji hleb po vašem izboru) isecite na tanke kriške, pecite ih u tiganju na malo maslinovog ulja, okrenite, pečenu stranu premažite namazom od belog pasulja, poređajte kriške sveže mocarele, poklopite i pecite još oko 1 minut. Dekorišite čeri paradajzom.

 

*„Čovek koji je izmišljao priče“, Marta Rivera de la Kruz.

 

White bean spread

pasulj pesto2 sa wmIngredients (serves 4):

  • 1 can (240 g net) white beans
  • 1 small bunch parsley
  • 1 garlic clove
  • 3 tablespoons olive oil
  • 1 tablespoon grated Parmesan cheese
  • 1 teaspoon freshly squeezed lemon juice

 

Put all ingredients in a blender, season with salt and pepper, and mix to a smooth paste. Taste and season additionally to your taste.

Transfer the spread into a serving bowl and drizzle with some olive oil. Serve with toasted bread or crackers to your taste.

We have made crostinis: cut ciabatta bread (or any other bread to your choice) into thin slices, toast them in a pan with a little olive oil, flip, spread a spoonful of white bean spread over the toasted side, top with slices of fresh mozzarella, cover and cook for about 1 minute. Garnish with cherry tomato.

Pratite nas i na:

2 komentara na “Namaz od belog pasulja

  1. Odlican je namaz.
    Koristim ga umjesto maslaca za senvice,pasti,njoke…jako je ukusan uz dodatak indijskog oraha ,okus mu se poboljsa ali i ovako ga jako volim !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.