Ostavite komentar

Piletina sa kokicama i čili džemom

Fb-Button

piletina sa kokicama1aa sa wm(scroll down for the recipe in English)

Posle nekoliko meseci napornog i emotivnog spajanja i razdvajanja, pozove me novi šef i kaže: „Vidi, na Jahorini organizujemo ZOI, Zimske olimpijske integracije. Biće tu oko 150 menadžera. Treba da spremiš prezentaciju na temu ‘Integracije iz mog ugla’.“ Moša! Nema hoću-neću, moram, samo ne znam šta bih rekla. Mogu da kažem da je bilo divno i da nam je bog lično svratio u kancelarije i doveo nam najnovije i najbolje gazde na svetu, ali zapetljaću se u lažima. Mogu da kažem istinu, kako smo mi stari i oni novi svakog dana vodili bitke čija će da bude jača, važnija, bolja, ali kud ću pred svim tim mnogo važnim personama da isterujem pravdu i nepravdu i dižem kao neku antikapitalističku revoluciju. Na kraju odlučim da ipak kažem istinu, uvijenu u humor i lepe slike, sa dirljivom porukom na kraju.

Odemo na Jahorinu, smeste nas u sobe sa krevetima na sprat, po principu „što više – to bolje i veselije“. Uveče nam organizuju feštu, doš’o Gibo lično da nam peva na uvce. Ujutru ga, sirotog, u pola jajeta na oko prekinem da se slikamo, al’ žurilo se na „sportske“ aktivnosti. Nakon što smo na terenima utvrdili ko najbolje muze krave, štimuje katapult i hvata pahulje od stiropora u vazdušnoj kapsuli, pa svečano proglasili pobednički tim, vratimo se u hotel na taj zvaničniji deo sa prezentacijama. Ispred mene se naređali sve važni govornici, pljušte brojke na sve strane – uštedeli smo ovoliko, osvojili smo onoliko… Dođe moj red, stanem pred mikrofon i, ponesena svim tim neformalnostima, kažem: „Spremila sam vam jednu prilično seksi prezentaciju – nema nijednu brojku, niti slovo…“. Prođe tih mojih dvadeset minuta odabranih fotografija i reči, zagrmi aplauz, meni puno srce.

Iza mene slovo drži predsednik, pa dođu i nagrade na red – nema olimpijade bez medalja.  Čita predsednik imena nagrađenih, pa negde pred kraj kaže „Nagradu je dobila i naša seksi maca, naša Aleksandra…“. Ja utonula u stolicu, da pobegnem ne mogu, smestili me u prvi red. Prođe ceremonija sa medaljama, prilaze mi novi sa iskrenim osmesima i čestitaju, sve uz uzvike „gde si zvezdo ZOI-a!“. Prilaze i stari, nasmejani i oni, al’ pitaju „jesu, bre, ovi normalni?“.  Tada odlučim da sve to napustim. Udarili mi na moju predstavu o sebi: ja sam inteligentna, stroga i vredna žena, posvećena poslovnim ciljevima kompanije, lider i praktična osoba, koja ne podnosi lenjost i zabušavanje.

Tek nedavno sam naučila da je ta ideja o tome ko smo mi zapravo – čist ego. Svi ga posedujemo, u raznim oblicima, veličinama i detaljima. Pročitah da se ego bazira na konceptu, na sistemu verovanja, na „ideji o“, a ne na nečemu što je realno i opipljivo. Da bi ego opstao, moraš da veruješ u njega. A kad prestaneš da veruješ – pronađeš svoje pravo ja.

Ja se oslobodih svoje maske i pronađoh mir. Mislim, i dalje se ne pronalazim u onoj „seksi maci“, ali me malo toga vređa, ne brine me mnogo šta drugi misle o meni, nemam potrebu da zadovoljim sve oko sebe, jednostavno radim ono što mi dođe prirodno. Nemam više ni one silne etikete za sebe – ma, ne, nekad sam vredna a nekad lenja, nekad sam praktična a nekad komplikovana. Iznad svega se trudim da ljudima više ne presuđujem prebrzo, da utoplim pogled, da lakše praštam.

Tako oslobođena, imam i više vremena, pa volim da se zaigram, da dečije izmaštam, da skuvam nešto sa smokijem, i perecama, i da – sa KOKICAMA. I evo ga, osmišljeno, isprobano, polizano – piletina sa kokicama, a za odrasle još čili džem pride (recept za čili džem je iz kuvara „200 vegetarijanskih jela“).

piletina sa kokicama3 sa wmSastojci (za 2 osobe):

  • 300 g pilećeg filea
  • 50 g kukuruza kokičara
  • 2 jaja
  • 3-4 supene kašike brašna
  • ulje za prženje

za čili džem:

  • 500 g zrelog paradajza
  • 4 crvene ljute papričice
  • 2 čena belog luka
  • 2 supene kašike soja sosa
  • 200 g smeđeg šećera
  • 75 ml vinskog sirćeta

 

Prvo napravite čili džem. Krupno isecite paradajz, ljutu papričicu i beli luk, stavite sve u blender i sameljite u finu masu. Prebacite u šerpu, dodajte preostale sastojke i kuvajte dok ne provri. Smanjite vatru i nastavite da kuvate, povremeno mešajući, oko 30-40 minuta, dok se ne zgusne i ne počne da liči na džem. Sklonite sa vatre i ostavite sa strane da se potpuno ohladi.

Kokice iskokajte na malo ulja i sa malo soli, pa ih što sitnije sameljite i prebacite u plitak sud. Piletinu isecite na tanke trake dužine oko 5 cm, začinite je solju i biberom. Svaku tračicu piletine provucite kroz umućena jaja, pa uvaljajte u brašno, potom opet u jaja, pa na kraju u mlevene kokice, pritiskajući nežno da se  što bolje zalepe za meso.

U većem tiganju za prženje, na umereno jakoj vatri, zagrejte oko 1 cm ulja i pržite piletinu u više tura oko 2 minuta sa svake strane, dok ne postane hrskava i potpuno kuvana iznutra. Izvadite piletinu rešetkastom kašikom i poređajte je na rešetku od šoreta ispod koje ste stavili kuhinjski ubrus. Posolite po svom ukusu.

Servirajte vruće uz čili džem, sa bogatom salatom.

 

Popcorn chicken with chili jam

piletina sa kokicama1bb sa wmIngredients (serves 2):

  • 300 g boneless, skinless chicken breasts
  • 50 g popcorn kernels
  • 2 eggs
  • 3-4 tablespoons flour
  • oil for frying

For the chili jam:

  • 500 g ripe tomatoes
  • 4 red chilies
  • 2 garlic cloves
  • 2 tablespoons soy sauce
  • 200 g brown sugar
  • 75 ml wine vinegar

 

First make the chilli jam. Roughly cut the tomatoes, chilies and garlic, put everything in a blender and blend into a fine mixture. Transfer to a saucepan, add the remaining ingredients and cook until it boils. Reduce the heat and continue to cook, stirring occasionally, about 30-40 minutes, until it thickens and begins to look like a jam. Remove from the heat and leave aside to cool completely.

Pop the popcorn with some oil and salt, then ground them in a blender and transfer to a shallow bowl. Cut the chicken into thin strips about 5 cm long, season with salt and the pepper. Dip each chicken strip in the whisked eggs, then toss in the flour, again dip in the eggs and then toss in the ground popcorns, gently pressing the popcorns into the meat.

Heat about 1 cm of oil in a large frying pan over medium-high heat and fry the chicken, working in batches, for about 2 minutes on each side, or until crispy and fully cooked. Using a slotted spoon transfer the chicken onto a baking rack with the kitchen towel underneath it. Season with salt to your taste.

Serve warm with chili jam and some rich salad.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.