Ostavite komentar

Gambori sa belim pasuljem

Fb-Button

gambori sa pasuljem1a sa wm

Kad god se vratim sa puta iz neke uređene zemlje, padnem u depresiju. Uhvati me teskoba što smo, bre, tako nekako jadni i nazadni, a mogli bismo bolje, nismo ni glupi ni nesposobni. Zapravo, malo smo politički priglupi, jer ne znamo da izaberemo vođe koji su su iznad te populističke kalkulacije, izgleda volimo te narcisoidne, arogantne tipove, šta god da im je u glavi.

Nije mi namera da se ovde bavim visokom (a boga mi, ni niskom) politikom, nego me samo neka muka uhvatila što su me prilikom nabavke namirnica za ovo jelo bar dva puta nasamarili, a čini mi se da se to ne dešava kad živiš u normalnim državama. Odem da kupim gambore i prvo kupim neke smrznute u pakovanju od 350 g, zaboravih marku, ali nešto strano. Odmrznem ih, kad ono šaka jada – samo 160 g. Javim dragom da svrati u prodavnicu i dokupi, al’ da pazi da je neki normalan proizvođač. Još ga zamolim da mi pazari dve konzerve belog pasulja, italijanskog po mogućstvu, nikako Podravkin jer znam da je prekuvan, duša mu izvađena.

Kupi on Frikomove gambore, pakovanje od 250 g neto, ali i tu, izgleda, ima caka, pa je to „neto“ sve sa vodom, jer, kad se otopiše, ostade mi u činiji svega 170 g. Pa, mislim, stvarno! A da mi mrak pred očima bude crnji, dragi kupio baš one Podravkine konzerve pasulja, kaže preturio sve prodavnice i police i ničeg drugog nema. Dobro. Otvorim jednu konzervu, pasulj fin, krupan, ali, baš kako sam znala, prekuvan. Otkolutam očima, al’, ‘ajde, kao nema veze. Otvorim drugu konzervu, a u njoj neki sitan i nikakav pasulj, isto prekuvan. Mislim se nešto, čoveče, oni stvarno misle da smo mi nekakvi tupavci kojima mogu baš sve da podmetnu. A onda shvatim, kakva država, takve joj firme, standardi, odnos prema građanima… (ovde svesno poistovećujem hrvatske i srpske okolnosti, jer bih rekla da ni tamo ne cvetaju ruže, evo već šesta godina kako im recesija teče).

Kad smo nedavno bili u Švajcarskoj, pitamo naše domaćine šta bi se desilo poslodavcu kad ne bi isplatio plate svojim radnicima, a oni ne razumeju pitanje. „Kako da ne isplati? Pa to ne može!“ Verovatno, po sličnom principu uređenosti svih sistema, ne može ni da se proda nešto da piše jedno a dobiješ drugo. I kako sad da mi ne bude zlo, kad vidim i znam da može bolje, ali kod nas ne biva.

Ovi gambori sa belim pasuljem, bez obzira koliko se pomučite sa nabavkom namirnica, su jedno fenomenalno jelo, super-brzo za pripremu, odličan letnji obrok uz neku hrskavu salatu i čašu dobro rashlađenog vina. Mogu i zimi da posluže kao neko bogato predjelo. Recept sam naučila smetajući našoj domaćici u Ženevi, koja inače najviše voli sama da posluje po kuhinji, ali me je stoički i ljubazno trpela. Dakle, recept by Maria Tauber-Gonzales. Hvala, draga naša!

ženevska verzija, skuvala Maria

ženevska verzija, skuvala Maria

Sastojci (za 4 osobe):

  • 3 čena belog luka
  • 450 g očišćenih gambora
  • 1/2 kašičice krupno mlevene ljute aleve paprike
  • 2 konzerve (po 400 g bruto) belog pasulja
  • 250 ml bujona od povrća
  • 2 supene kašike sitno seckanog svežeg peršuna

 

U dubljoj šerpi, na 2-3 kašike maslinovog ulja pržite sitno seckani beli luk oko 1 minut, dok ne zamiriše (ne sme da izgori). Dodajte gambore i ljutu papriku, i pržite još 3-4 minuta. Dodajte proceđeni pasulj i bujon od povrća i kratko prokuvajte, koliko da se pasulj podgreje i prožmu svi ukusi. Ako su vam gambori otpustili previše vode, nemojte dodavati bujon. Posolite i pobiberite po svom ukusu.

gambori sa pasuljem4 sa wm

Servirajte vruće, posuto sa nekoliko kapi maslinovog ulja i seckanim peršunom.

 

Shrimps and white beans

gambori sa pasuljem2 sa wmIngredients (serves 4):

  • 3 garlic cloves
  • 450 g shrimps, shelled and deveined
  • 1/2 teaspoon peperoncino
  • 2×400 g cans white (cannellini) beans
  • 250 ml vegetable broth
  • 2 tablespoons finely chopped fresh parsley

 

In a deeper pan, heat 2-3 tablespoons of olive oil and fry finelly chopped garlic for about 1 minute, until  fragrant (do not allow garlic to burn). Add the shrimps and peperoncino, and fry for another 3-4 minutes. Add drained beans and vegetable broth and boil briefly, just to heat through the beans and flavors to blend. If the shrimps are too watery, do not add the broth. Season well with salt and pepper.

Serve hot, sprinkled with a few drops of olive oil and garnished with chopped parsley.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.