Ostavite komentar

Pasta alla Puttanesca

Fb-Button

putanesca3 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Poznato je da baš nisam kraljica spontanosti, al’ se kao trudim da budem bolja. U kući se ne zna ko koga stavlja na više iskušenja – ja njih dvoje sa svojim planovima ili oni mene sa svojom razbibrigom. Nedelju dana pre rođendana počela sam da ih smaram sa izborom restorana. Voljeno biće je prelomilo da idemo u Navilji „jer tamo jedu Italijani“, a naša devojka je napravila izbor od tri restorana. I to bi bilo to od planiranja. Oni normalni bi možda rekli „pa šta ćeš više“, a meni je sve nešto treperilo u stomaku.

Konačno – rođendan. Neobavezno krećemo niz kanal Grande sa uverenjem da će nam se tamo sigurno nešto dopasti. Zavirujemo u dvorišta u potrazi za nekim možda skrivenim mestima, hodamo od restorana do restorana, čkiljimo kroz prozore, tražimo neki tajni znak za preporuku. Stižemo do tratorije na ćošku, plavo-belog enterijera, sa dosta nekog finog i bučnog sveta, i samo jednim slobodnim stolom. Na ulazu u restoran, sa leve strane je šank iza kojeg se uzdiže kupolasti krov peći na drva, popločan u bojama mora. Omađijani crvenim plamenom i toplim, zanosnim mirisom sveže pečenog testa, odmah smo mnogo gladni. Prilazi nam konobarica sa vojničkom frizurom i mišicom gladijatora, nekako strogo nam napominje da su specijaliteti kuće paste i pice. Paste su savršeno al dente sa sosovima oplemenjenim gamborima, vongolama, dagnjama, jastozima, a pice prave napoletanske, one ručno umešene i rastanjene, sa testom tankim 3 mm i ivicom debelom 2-3 cm, pečene svega 60-90 sekundi na temperaturi od 485° C, sve po pravilima Associazione Vera Pizza Napoletana. Usluga je brza, a atmosfera spora i opuštena. U ćošku lokalci uzbuđeno gledaju prenos Kalča, za stolom do nas neki romantični lisac zavodi mlađanu devojku, u drugom kraju sale gore pomenuta konobarica „postrojava“ neke očigledno domaće goste. Dakle, Italija na dlanu. A onda uzimamo i kolač-dva, čisto reda radi, da ima sa čega da se dune svećica. I to je to, rođendan po našoj meri.

Sa menija me je opasno mamila pasta alla puttanesca sa školjkama, ali sam podlegla jednom drugom izazovu u tom izboru jednostavnih sosova sa svega 5-6 sastojaka. Priča se da je naziv „puttanesca“ nastao kada je vlasnik restorana Rancio Fellone kasno uveče, kad je kuhinja zvanično već bila zatvorena, gladnim mušterijama spremio špagete od onoga što mu se u tom trenutku zateklo u frižideru: četiri paradajza, dve masline i nešto kapara. Ona druga verzija o „kurvinskoj“ pasti mi nije dovoljno romantična,  pa mi je i manje draga. Inćuni i svi ostali dodaci su došli kasnije, svaka regija je recept razvijala prema svojim lokalnim specijalitetima. Ova naša bi trebalo da je iz okoline Rima. Da, i za Putanesku se najčešće koriste špagete, ali, kako su mi najmanje mile, upotrebila sam pastu koju moje dete obožava, onu koju u Vapianu (pogrešno) zovu conchiglie, a zapravo je, kako je i u Italiji zovu, casareccia.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g paste
  • 8 inćuna
  • 4 čena belog luka
  • 5-6 suvih čili papričica
  • 150 g crnih maslina
  • 1 supena kašika kapara
  • 1 konzerva (400 g) seckanog paradajza
  • ½ kašičice sušenog origana

 

Sitno iseckajte inćune i pržite ih na malo zagrejanog maslinovog ulja, gnječeći ih varjačom da se gotovo otope. Dodajte sitno iseckane beli luk i čili, pržite oko 1 minut, pa dodajte masline koji ste očistili od koštica i grubo naseckali, kapar, paradajz i origano. Kuvajte oko 10 minuta, povremeno mešajući. Doterajte ukus sosa, po potrebi dodajte još malo soli i bibera, a ako vam je kiseo i nešto šećera.

Za to vreme skuvajte pastu 2 minuta kraće od vremena naznačenog na pakovanju. Sačuvajte 1 šoljicu vode od kuvanja paste, pa je procedite i sipajte u sos. Dobro sve promešajte, ako vam je sos previše gust dodajte sačuvanu vodu od kuvanja paste, i servirajte odmah sa nekoliko kapi maslinovog ulja.

 

Vinska preporuka:

Sos sa belim lukom, inćunima, kaparima, čilijem, maslinama je priličan izazov za svako vino. Zbog paradajza koji dominira, svakako je prva preporuka neko crveno vino sa juga Italije, neki primitivo ili slično. Barbera sa severa Italije takođe se dobro slaže sa ovako rustičnim jelom, kao i neki dobar i zreo Portugalac.

Ako ste baš ljubitelj belog vina, probajte neko opet sa juga Italije, kao što su Falanghina ili Greco.

Pasta alla Puttanesca

putanesca4 sa wm

Ingredients (serves 4):

  • 500 g dried pasta
  • 8 anchovies
  • 4 garlic cloves
  • 5-6 dried chili peppers
  • 150 g black olives
  • 1 tablespoon capers
  • 1 can (400 g) chopped tomatoes
  • ½ teaspoon dried oregano

 

Finely chop the anchovies and fry them in a preheated pan with a little olive oil, pressing and pushing with a wooden spoon, until the anchovies have almost “melted”. Add finely chopped garlic and chilli, fry for about 1 minute, then add the olives, pitted and choped a bit, capers, tomatoes and oregano. Cook for 10 minutes, stirring occasionally. Season to your taste, with salt and pepper, if necessary, or adding some sugar to suppress acidity.

In the meanwhile, cook pasta 2 minutes less than the time indicated on the package. Reserve about 1 cup of the pasta cooking water, then strain the pasta and pour in the sauce. Stir well, if the sauce is too thick add some reserved pasta cooking water, and serve immediately with a few drops of olive oil.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.