2 Komentara

Čorbica od graška i mente

Fb-Button

corbica grasak i menta1b sa wm(scroll down for the recipe in English)

Kad smo se uselili u ovaj naš romantični kapićorak, cveće nam je bujalo: filadendron u kuhinji je puštao magično velike i naočite listove, cikas palma je cvetala, a difenbahija, dracena i juka su tek sređenoj dnevnoj sobi davale bogate tonove zelene. Onda je došla Kiki, preslatka, mala, mi, naravno, zaljubljeni u nju, ona zaljubljena u nas (mislim pre svega u mog muža, ali nema veze, malo fikcije je dozvoljeno 🙂 ), finog karaktera sa, reklo bi se, gotovo diplomatskim veštinama ali i zaniljivim rušilačkim porivom čija je jedina žrtva bilo – cveće. Bitku sa njom smo izgubili i ubrzo sve preživele saksije sa cvećem iselili ispred stana, pa šta mu bog da.

Onda je Kiki porasla i prerasla to svoje pseće-tinejdžersko ludilo, a mi ponovo poželeli da bele zidove oplemenimo nijansama prirode. Ali, ne može to tek tako, izgleda. Boginja Flora nam je opasno zamerila onu deportaciju, pa smo pokušali da joj se dodvorimo prelepim primercima noline i bonsaija, no sve bez uspeha. Potom smo kupili finu policu od kovanog gvožđa, u proleće posadili izvrsnu kolekciju začinskog bilja, i opet ništa – sve nam je uvenulo za manje od mesec dana. U kasnu jesen smo policu okitili saksijama zimskih ruža, koje su iznenada, posle dve nedelje klonule. U toku nam je još jedan pokušaj, opet smo na začinskom bilju, za sada su se timijan i peršun već oprostili sa nama, a ostalo ćuti i raste, al’ nekako polako, sve se bojim – očerupaću ga prebrzo.

Možda će nam se cveće i bilje vratiti ako mu na svaki način iskažemo ljubav. Zato, s ponosom kažem – u ovoj čorbici od graška je „naša“ menta.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 3 mlada luka
  • 450 g graška
  • 1 šaka rukole
  • 650 ml bujona od povrća
  • 2 supene kašike seckane sveže mente

 

Grubo iseckajte luk i pržite kratko na zagrejanom maslinovom ulju, dok malo ne omekša. Dodajte grašak i rukolu, nalijte supom i kuvajte 10-15 minuta, dok grašak ne bude gotov. Sipajte sve u blender i dobro izblendirajte. Vratite u šerpu, dodajte mentu, doterajte ukus i gustinu po svojoj želji.

 

Pea mint soup

corbica grasak i menta4 sa wm

Ingredients (serves 4):

  • 3 spring onions
  • 450 g peas
  • 1 bunsh rocket
  • 650 ml vegetable broth
  • 2 tablespoons chopped fresh mint

 

Roughly chop the spring onion and fry briefly in hot olive oil until slightly tender. Add the peas and rocket, pour the broth and simmer for 10-15 minutes, until the pea is done. Pour everything into a blender and mix well. Return to pot, add the mint, adjust the seasoning and thickness to your taste.

corbica grasak i menta6 sa wm

Pratite nas i na:

2 komentara na “Čorbica od graška i mente

  1. Super fina čorbica a fotke u ovom postu su mi posebno lepe, svaka čast 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.