Ostavite komentar

Milanski rižoto sa gamborima

Fb-Button

milanski rizoto4 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Nikad ne putujemo po noći, al’ ovaj put smo rešili da bude drugačije. Krećemo u ponoć, napolju lije, mnogo sam budna a ne bi trebalo, dragi peva neke domaćice ne bi li oterao san. U Sloveniji nam se zora uliva u auto, sunce mi se crveni u retrovizoru, pilići spavaju, a ja vozim i uživam u mirnom i vedrom jutru.

Milano je Milano. To je prva rečenica u našem turističkom vodiču. I on stvarno nema bogati istorijski centar poput Rima, niti je skockan kao Siena, niti je monumentalan kao Asizi, niti ima šarm poput onih malih gradova sa crkvom i fontanom na glavnom trgu, ali je ipak sasvim poseban i prepun prelepih ljudi.

Milano, Duomo, Foto: Porodične gastronomije

Milano, Duomo, Foto: Porodične gastronomije

Stan smo iznajmili u Naviljiju, kraju grada koji nosi ime po plovnim kanalima, nekada industrijskoj zoni i radničkom kraju, sada zoni za večernje izlaske i hipsterskom kraju. Umorni od puta, smeštamo se u najbučniji kafe uz kanal Grande i upijamo zalazeće sunce. Posle šetamo do Duoma, usput obilazimo baziliku San Lorenco Mađore. Uživamo u prelepim ljudima.

Milano, Galerija Vitorio Emanuele II, Foto: Porodične gastronomije

Milano, Galerija Vitorio Emanuele II, Foto: Porodične gastronomije

Sledećeg dana, prvo obilazimo Bokoni koji nam je sasvim u susedstvu, a onda krećemo u pravu turističku turu, onu od koje ti oteknu noge pa pulsiraju još dugo i kad izuješ cipele: Duomo, Galerija Vitorio Emanuele II, Skala, Brera, Zamak Sforcesko, nazad kroz Via Dante na Pjacu Merkante, pa skroz južno do Naviljija. Kasno uveče opet izlazimo u poznati kraj da malo osetimo noćni život Milana. Uživamo u prelepim ljudima.

Milano, Zamak Sforcesco, Foto: Porodične gastronomije

Milano, Zamak Sforcesco, Foto: Porodične gastronomije

Trećeg dana odmaramo od kulture, i jedni od drugih. Deca odlaze na svoju stranu, a mi odrasli u obilazak Kvadrilatero Oro (Zlatnu četvrt), najekskluzivniji kraj za šoping u gradu. Ovde su ili oni koji ozbiljno kupuju, ili oni koji ozbiljno gledaju izloge, nema onih što se slikaju ispred izloga Prade. Penjemo se na poslednji sprat La Rinascente, u restoran sa sasvim posebnim pogledom na Duomo, degustiramo jedan od specijalitet kuće – Mozzarella Stracciatella di Burrata con Pomodorini Datterini. U liftu nam svi gvore dobar dan i doviđenja, čestitaju nam predstojeće praznike. Uživamo u prelepim ljudima.

Milano, Mozzarella Bar, Mozzarella Stracciatella di Burrata con Pomodorini Datterini, Foto: Porodične gastronomije

Milano, Mozzarella Bar, Mozzarella Stracciatella di Burrata con Pomodorini Datterini, Foto: Porodične gastronomije

Uveče smo opet u Naviljiju, obilazimo trattorie, osterie i restorančiće, i na kraju biramo jedan napoletanski. Slavimo rođendan. Ja i dalje ne verujem da je pile stiglo do osamnaeste, nekako mi je još mala ili, što bi moj muž rekao, još uvek je „štene“. A „štene“ blista od srećei i kaže „Dobro je, vidim sebe ovde, u Milanu.“ Prima nas ljubazna konobarica, jedna od onih što joj je bog dao da bude žensko a srce joj muško, odlučno nam sugeriše izbor i donosi savršenu hranu. Veče je baš kako treba. Uživamo u prelepim ljudima.

Za Uskrs je opet sunčano i toplo. Odlazimo u divnu Baziliku Svetog Ambrozija. U crkvi nam prilaze nepoznati ljudi prijatnih lica, nasmejana deca, rukuju se sa nama i govore „Pace“ („Mir“). Dovoljno da ti dan počne lepo.

Milano, Bazilika Svetog Ambrozija, Foto: Porodične gastronomije

Milano, Bazilika Svetog Ambrozija, Foto: Porodične gastronomije

Nastavljamo do crkve Santa Marija dele Gracije, pa se preko Korzo Mađenta vraćamo do Duoma, a onda ponovo odlazimo u Breru na sajam antikviteta i pivo u podne, pa ručak, pa sladoled…

sladoled

I više nemamo snage za hodanje, možemo samo da uživamo u prelepim ljudima, jedni u drugima i pravimo planove za sledeći dolazak.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 50 g putera
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 250 g pirinča
  • 1 (vinska) čaša belog vina
  • 1 prstohvat šafrana
  • 1 l bujona od povrća
  • 250 g očišćenih gambora
  • nekoliko listova rukole

 

U zagrejanu šerpu sipajte kašiku maslinovog ulja i 20 g putera, dodajte sitno iseckane crni i beli luk, i pržite oko 10 minuta na laganoj vatri. Dodajte pirinač i kratko pržite da postane sjajan, sve vreme mešajući. Sipajte vino i mešajte dok alkohol ne ispari. U zagrejani bujon dodajte šafran, a potom sipajte kutlaču bujona u pirinač, pa mešajte dok pirinač ne upije svu tečnost. Nastavite da dodajete kutlaču po kutlaču bujona, sve vreme mešajući. Ako vam ponestane bujona (mada bi ova količina trebalo da bude više nego dovoljna), dodajte vruću vodu. Ovo traje oko 15 minuta. Dodajte gambore i dobro promešajte da se sve sjedini.

Kad je pirinač gotov, sklonite šerpu sa vatre, dodajte ostatak putera i rukolu, promešajte, po potrebi posolite. Poklopite i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre serviranja.

milanski rizoto7 sa wm

 

Vinska preporuka:

Rižoto se, kao delikatno i kremasto jelo koje se u Italiji obično služi za predjelo, obično bolje slaže sa belim nego sa crvenim vinima, ali to zapravo najviše zavisi od sastojaka sa kojima se pravi. Ovaj lagani rižoto iz Lombardije najbolje se slaže sa nekim italijanskim vinom sa severa, kao što Gavi ili Soave. U principu se rižoto sa morskim plodovima dobro slaže i sa mladim i svežim vinima, poput belog sovinjona. Nećete pogrešiti ni ako izaberete neko vino malo južnije, kao što je umbrijski Orvietto Classico.

Zbog šafrana koji ovaj rižoto čini baš milanskim, možete kombinovati čak i neko crveno vino, poput Valpolicella Classico.

Risotto Milanese with shrimps

Ingredients (serves 4):

  • 50 g butter
  • 1 onion
  • 1 garlic clove
  • 250 g rice
  • 1 (wine) glass of white wine
  • 1 pinch saffron
  • 1 l vegetable broth
  • 250 g peeled shrimps
  • a few rocket leaves

milanski rizoto3 sa wm

In a heated pan pour a tablespoon of olive oil and 20 g of butter, add finely chopped onion and garlic, and fry for about 10 minutes on low heat. Add the rice, turn up the heat and cook briefly to become shiny, stirring constantly. Pour in the wine and simmer, stirring constantly, until alcohol evaporates. In a hot vegetable broth add the saffron, then pour a ladle of broth to the rice, and stir until the rice absorbs all the liquid. Continue adding broth ladle by ladle, stirring constantly. If you run out of broth ( although this amount should be more than enough), add some hot water. This takes about 15 minutes. Add the shrimps and stir well to toss.

When the rice is done, remove the pan from the heat, add the rest of the butter and the rocket, stir, season with some salt if necessary. Cover and let sit for a few minutes before serving.

milanski rizoto5 sa wm

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.