Ostavite komentar

Svinjski vrat sa salsom od grilovanog ananasa

Fb-Button

svrat sa ananasom1 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Mi smo „kučkarska“ porodica, obožavamo pse i okruženi smo psima. Kad pogledam poslednjih 20 godina, život smo provodili uz Agu, nežnog rotvajlera mojih roditelja, čije mesto je, ne mogu čudu da se načudim, zauzeo jedan odvažni mačor Rajko. Tu su onda bili Alf i Čarli, nemirni foksići moje svekrve, a sada njenim stanom gospodari Luče, lukava, vesela, mala šnaucerka. Kod svekra smo uživali u lepoti Ofre, velike šnaucerke, onda je došla Misti, pekinezerka sa stavom, i na kraju Mara, mešanka, pokupljena sa ulice, dobra na hleb da je mažeš. Mi smo našu porodicu proširili prvo sa Kiki, a onda je došla i Ninna, divni mali „šnuciji“.

Ninna mi je promenila život. Njena predivna priroda ima poseban uticaj na mene – kad sam sa njom kao da sam pod bensedinom. Budim se sa osmehom i sa rečima „’de si, srećice“, a ona je tu, na mom stomaku, spremna da ustane onda kad ja to poželim i da bude raspoložena ma kakav da je dan.

Ninna, prirodno, svuda ide sa nama. Na fotografijama dole je restoran „La Taverna“ u Peruđi, koji nije poznat samo po odličnoj hrani, naročito svežoj pasti (takođe na fotografijama), već i po posebnoj usluzi. Kada smo kod konobara poručili hranu, prišao nam je vlasnik restorana, raspitao se šta smo odabrali, pohvalio naš izbor, a onda nas pitao da li želimo da nešto skuva i za Ninnu. Ljubazno smo odbili, jer je već jela pre polaska, ali smo se istog trenutka istopili od sreće, razlili se po  onom stolu od nežnosti i pažnje. Vlasnik nam je objasnio kako i sam ima nekoliko mačaka i pasa, koliko mu znače, koliko ih voli i šta čine za njegov život.

Nasuprot tome, u Beogradu, a verujem da nije mnogo drugačije u ostatku Srbije ili diljem bivše Juge, odnos prema kućnim ljubimcima u restoranima, kafeima i prodavnicama je zaglavljen u prošlosti, stvari se menjaju ali užasno sporo, i dalje je više onih rigidnih sa odbojnim odnosom. Čak ima kafića koji goste sa psima ne puštaju ni u bašte (Speakeasy dok je bio u Knezu, Vesele domaćice u Njegoševoj, i neka polubaraka na Velikim stepenicama koja se hvali da ima najbolju picu u gradu za 250 dindži – možeš misliti). Mi takve zaobilazimo u širokom krugu i kad smo bez Ninne, a one koji su dog friendly rado posećujemo tokom čitave godine. Comunale, Toro Latin Gastro Bar, Homa, Nachos, Pire, Duomo, Supermarket, Grinet, Piazza dei Fiori, Cofee Dream, Dokolica, Leila. To su „naši“ restorani i kafići, to su mesta na čijim vratima stoji znak gostoprimstva – „pet friendly“.

Toro Latin Gastro Bar mi je bio inspiracija za ovaj recept, pokušala sam da napravim imitaciju njihove salse koju služe uz svinjska rebra.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 šnicle svinjskog vrata bez koske

za salsu od grilovanog ananasa:

  • 150 g ananasa
  • 1 crvena pečena paprika
  • 1 supena kašika seckanog svežeg peršuna

Ananas isecite na komade debljine oko 1,5 cm i pecite na gril tiganju na umereno jakoj vatri, dok ne dobije one karakteristične šare od grilovanja. Ostavite ga da se kratko prohladi, pa iseckajte na sasvim male kocke i prebacite u činiju. Sitno iseckajte i pečenu papriku i dodajte je ananasu, zajedno sa peršunom. Sve dobro promešajte, sasvim malo posolite i pobiberite, a po ukusu možete dodati i malo kajenskog bibera ili ljute aleve paprike. Ostavite sa strane da se ukusi sjedine.

Za to vreme ispecite šnicle na dobro zagrejanom gril tiganju. Posolite ih i pobiberite, servirajte sa po kašikom salse i uz krompir pečen u rerni.

 

Vinska preporuka:

Svinjski vrat, onako prošaran masnoćom, idealan je za grilovanje i to, ako je moguće, na pravom roštilju. Uvek se priprema jednostavno, sa vrlo malo začina, da se ne bi prekrili fini ukusi mesa i dima. Uz grilovanu svinjetinu najbolje se slaže neko bogato belo vino, kao što je Soave ili Pinot Bianco.

Uz roštilj odlično ide i crveno vino, koje se svojim slatkim i voćnim notama fino nadopunjuje sa aromama dima. Predlažemo neki Pinot Noir iz Novog Sveta.

Zbog voćne salse u receptu nećete pogrešiti ni sa rozeom muskatnih sorti.

 

Pork neck chops with grilled pineapple salsa

Ingredients (serves 4)

  • 4 pork neck chops (boneless)

for pineapple salsa:

  • 150 g pineapple
  • 1 roasted red pepper
  • 1 tablespoon chopped fresh parsley

Cut pineapple  into 1.5 cm thick pieces  and grill on a grill pan over medium-high heat until it gets nice grill marks. Allow it to cool briefly and chop into very small cubes and transfer to a bowl. Finely chop the roasted pepper and add to the bowl with pineapple, along with parsley. Stir well, season with some salt and pepper to your taste and add a pinch of cayenne pepper or hot paprika if you like spicy salsa. Leave aside and let flavors to combine.

Meanwhile, grill the steaks in a well-heated grill pan. Season with salt and pepper and serve with spoonfuls of salsa and potatoes baked in the oven.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.