2 Komentara

Pasta sa pestom od sremuša i belim pasuljem

Fb-Button

pene sremus1 sa wm(scroll down for the recipe in English)

Šta u najranijem detinjstvu učinimo za našu decu, ostavi traga u njihovom celom životu. Taj naš uticaj značajnu ulogu ima i u gastronomskim navikama i što više decu izlažemo šarenilu namirnica i svetskih kuhinja, to će ona izgraditi bolji ukus. Što su veća, sve to teže ide, sve je manje prostora za promenu.

Postoji svega nekoliko namirnica koje moja mama nije koristila u svojoj kuhinji (a ne mislim na ove koje su tek odnedavno aktuelne), pa tako ni sama nemam naviku da ih pripremam. Jedna od njih je kelj. Kada sam je jednom prilikom pitala zbog čega mi nikada ne jedemo kelj, rekla mi je da „mi to ne volimo“. I ja sam to prihvatila tek tako, mada se uopšte ne sećam da sam ikada kelj probala. Dakle, nemam pojma kakvog je ukusa kelj i nikako da prevaziđem to što mi je mama usadila. Drugi primer je sremuš. E, tu sam „preskočila“ psihološku prepreku, naročito pod uticajem kulinarskih blogova i – evo nas, prvi put jedemo sremuš. I vrlo smo zadovoljni.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g paste
  • 1 konzerva (400 g) belog pasulja

za pesto od sremuša (1 manja tegla):

  • 100 g (oko 2 veze) sremuša
  • 50 g oraha
  • 25 g rendanog pekorina
  • maslinovo ulje

 

Orahe blago prepecite na suvom tiganju. U blender stavite opran i očišćen sremuš, pečene orahe, pekorino, so i biber, i sve dobro usitnite. Postepeno dodajte maslinovo ulje i nastavite sa blendiranjem dok ne dobijete glatku masu. Probajte i doterajte ukus, pa sve prebacite u teglu.

Pastu skuvajte minut kraće od vremena naznačenog na pakovanju, sačuvajte malo vode od kuvanja sa strane i procedite. Zagrejte veći tiganj, sipajte kašiku maslinovog ulja, dodajte oceđen i ispran pasulj i pržite pola minuta. Dodajte 4 supene kašike pesta od sremuša i malo vode od kuvanja paste, pa promešajte da se sve sjedini. Dodajte pastu i promešajte.

 

Servirajte odmah uz paradajz salatu. Ostatak pesta možete iskoristiti kao namaz za prepečeni hleb ili uz pečeni krompir iz rerne.

 

Recept za pesto od sremuša je sa sajta Prsothvat soli (pogledajte ovde).

 

Pasta with ramps pesto and white beans

Ingredients (serves 4):

  • 500 g dry pasta
  • 1 can (400 g) white beans

for ramps pesto (1 small jar):

  • 100 g ( about 2 connection ) Sremuš
  • 50 g of walnuts
  • 25g grated pecorino cheese
  • olive oil

 

Toast walnuts in a dry skillet. Combine washed and cleaned ramps, toasted walnuts, pecorino, salt and pepper in a food processor and puls a few times. Gradually add the olive oil and continue blending until you have a smooth paste. Season to your taste and transfer into a jar.

Cook the pasta a minute shorter than the time specified on the package and drain, reserving a little of cooking water. Preheat the large pan, pour a tablespoon of olive oil, add drained and rinsed beans and fry for half a minute. Add 4 tablespoons of pesto and a little reserved pasta cooking water, and stir well. Add the pasta and toss.

 

Serve immediately with tomato salad. The rest of the pesto you can use as a spread on toasted bread or with baked potatos.

 

The recipe for the ramps pesto is from Prsothvat soli (original recipe).

Pratite nas i na:

2 komentara na “Pasta sa pestom od sremuša i belim pasuljem

  1. Sremu[ na[ nasu[ni.nadjem divlki tu nedaleko od moej ku’e I tako priroda mene hrani besplatno.odli;an recept!
    Podelal na mojoj Facebook stranici
    https://www.facebook.com/volimonet.kuvar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.