Ostavite komentar

Salata sa grilovanom piletinom

Fb-Button

omiljena salata2 sa wm

Muzika mi sve više znači. Dok sam radila trista na sat bila mi je tek deo ambijenta. A sada volim da laganim notama ulepšam tišinu, da unesem ritam u svakodnevicu, da začinim svoja prepodneva nekim blagim glasovima i tonovima. Ipak, i dalje se ne trudim da čujem reči, ili da saznam izvođače, to mi je nevažno. Moj dragi i naša tinejdžerka su u tom pogledu moja čista suprotnost. Ponekad za vreme ručka započnu priču o nekoj novoj muzici, ko je izdao novi album, ko je uradio čiji „cover“, kako je nastala neka pesma, i šta je novo sa filmskom muzikom, i… A ja, iako ništa ne mogu da pohvatam i ispratim, sva se nekako istopim od miline – samo neka priča teče, neka ima tema koje nas spajaju.

Tako se na jednom našem ručku pojavila Kelis. Uvlače me u priču, kažu da je kuvarica opakog glasa. A to što je kuvarica nije nevažno, jer ona peva o hrani – u aprilu joj izlazi album pod nazivom „Food“. Za sada su joj objavljeni neki singlovi: „Jerk Ribs“  i  „Friday Fish Fry“ (ova mi se baš sviđa), a „Biscuits in Gravy“ i „Breakfast“ su u najavi. Ali ni tu nije kraj: Kelis je krajem februara na Cooking Channel-u imala i svoj prvi specijal – „Saucy and Sweet“, a u oktobru prošle godine, na festivalu hrane i vina u Las Vegasu je lansirala i liniju sosova „Feast“.

Eh, što bih ja volela da znam da pevam! Dok mi se ta želja ne ispuni, ja ću da kuvam.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 1 pileći file
  • 1 supena kašika soka od limuna
  • 1 čen belog luka
  • 2 pečene paprike
  • 4 šnita pančete
  • 30 g rendanog parmezana
  • ½ glavice zelene salate (ili 1 cela manja)

za preliv:

  • 2 kašičice kapara
  • 7-8 crnih maslina
  • 2 mlada luka
  • 1 supena kašika seckanog svežeg peršuna
  • 1 puna kašičica dižon senfa
  • 2 kašičice balzamiko sirćeta
  • 4-5 kašičica maslinovog ulja

 

U kesicu za zamrzivač stavite pileći file, dodajte kašičicu maslinovog ulja, limunov sok i blago zgnječen beli luk i ostavite da se marinira oko 30 minuta. Na gril tiganju, na umerenoj vatri ispecite meso, po 5-6 minuta sa obe strane. Prebacite ga na alu foliju, dobro umotajte i držite na toplom do serviranja.

U međuvremenu na pleh poređajte šnite pančete, prekrijte ih rendanim parmezanom i pecite u rerni na 200° C, oko 10 minuta, ili dok ne postane zlatna i hrskava. Izvadite i prebacite na kuhinjski ubrus da se ocedi višak masnoće.

Da napravite preliv, sitno iseckajte kapare, masline i luk, prebacite u činiju, dodate peršun, senf, balzamiko sirće i maslinovo ulje, i sve dobro izmešajte. Po ukusu dodajte malo bibera.

Salatu dobro operite, osušite i isecite na tračice. Dodajte pečenu papriku isečenu na trake, izlomljenu pečenu pančetu i preliv (sačuvajte 1 punu kašičicu sa strane), rukama sve dobro pomešajte i prebacite na tanjir za serviranje. Meso izvadite iz folije i isecite na tanke režneve, prebacite na tanjir sa salatom i prelijte sačuvanom kašičicom preliva.

omiljena salata5 sa wm

Uopšte ne mogu da se setim odakle mi ovaj recept. Imam ga zapisanog već godinama i to na nekoliko manjih post-it listića. Pretpostavljam da sam ga videla na TV-u, liči mi na Džejmija Olivera. Baš mi je drago da sam ga konačno prepisala i sačuvala u nekoj boljoj formi.

 

Vinska preporuka:

Kako u ovoj salati dominira grilovana piletina sa limunkastim notama, što zbog marinade u kojoj meso odležava pre pečenja, što zbog bogatog dresinga, kao i ukus pečene paprike, tako joj je apsolutno savršen par beli sovinjon, uvek svež i aromatičan.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.