Ostavite komentar

Pljosnati hleb sa prazilukom

Fb-Button

Etimologija mi je bila jedan od omiljenijih predmeta na fakultetu. Kad proučavate jezik čije pismo je prepuno piktograma i ideograma, koji su evoluirali tokom vremena, bivali pojednostavljeni kako je napredovalo društvo i celokupna kultura, ne možete da se oduprete tom vrtlogu zanimljivih priča, mitova i legendi o poreklu reči. Odavno se više ne bavim tim jezikom, ali s vremena na vreme propratim šta se priča o nekim našim rečima i izrekama.  Mnogo su zanimljive one o poreklu idioma „novinarska patka“ ili „slepi putnik“, a interesantno je kako za neke nema objašnjenja. Među tim „neobjašnjenim“ su ove moderne koje sadrže reč „pegla“ ili polne organe, a među njima je i „praziluk“ kao pežorativni simbol navika sa sela. Niko ne zna (bar na forumima koje čitam) kako je jedna tako divna i ukusna biljka postala simbol za nešto mnogo ružno.

Sa druge strane, u Velsu je praziluk nacionalni simbol. U jednom članku u NIN-u sam pročitala da jesti praziluk na zvaničnim ručkovima politički se čita kao bliskost sa Velšanima. Ako je nedelja, u svim kućama se peče piletina i priprema pita sa sirom i prazilukom.

Ako ćemo po praziluku da sudimo, više se osećamo kao Kelti – volimo ga!

Sastojci (za 2-4 osobe):

  • 15 g putera
  • 3 supene kašike maslinovog ulja
  • 1 praziluk
  • 250 g brašna (+ još malo za posipanje)

 

U zagrejani tiganj sipajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja i puter, pa kad se puter otopi dodajte praziluk isečen na polumesece, posolite i pobiberite, i pržite 3-4 minuta, dok ne omekša. Sklonite sa ringle i ostavite sa strane da se malo prohladi.

U činiji pomešajte brašno, preostalo maslinovo ulje, ½ kašičice soli, malo bibera. Dodajte prženi praziluk i oko 100 ml tople vode, dobro promešajte, i ako je testo suviše lepljivo dodajte još malo brašna. Prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom i kratko ga mesite, oko 2-3 minuta dok ne postane elastično. Vratite testo u činiju, prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite da odmara oko 20 minuta.

Od testa napravite valjak, podelite na 4 jednaka dela i oklagijom ih razvucite na debljinu 2-3 mm. Zagrejte teflonski tiganj i pecite pljosnate hlepčiće, jedan po jedan, oko 1-2 minuta sa svake strane, ili dok ne dobiju zlatno-braon boju. Čuvajte na toplom dok ne ispečete sve.

 

Poslužite odmah uz krem sir.

 

Recept by Gordon Ramsay.

 

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.