Ostavite komentar

Fensi makarone sa sirom

Fb-Button

Fensi makarone sa sirom

Dragana Đorđevića poznajem evo već punih 10 godina. Naša poslovna saradnja pretvorila se u prijateljstvo. Nismo baš BFF, ali volimo da se s vremena na vreme nađemo na kafi ili ručku i dobro isćaskamo. Dragan je prepun neke mladalačke energije, ideja, saveta… A ja dobro slušam. I svaki naš susret završi se konstatacijom da moramo da se viđamo češće, ali nekako ne uspevamo da to i ostvarimo.

Prošle nedelje otišli smo na suši, nismo se videli dugo, nakupilo se tema. U jednom trenutku dotakosmo se i mog bloga. Kaže mi „Moram da te upoznam sa Majom, Vitkim gurmanom.“ I već isto veče sam upoznala Maju telefonski, a sutradan i licem u lice. Preduzimljiv čovek, nema šta!

A Maja, fina neka zgodnica, drčna i otvorena mlada žena, spremna da kao iskusna blogerka iz rukava izbaci nekoliko korisnih saveta. Kako ne časi ni časa, tako mi je prilikom prvog razgovora već nabacila temu kulinarske radionice. Tu me je malo uhvatila trema, ali kad mi je rekla temu koju je smislila za mene – buđavi sirevi – jednostavno nisam mogla da odolim.

U našem frižideru inače vladaju sirevi. Kad imaš dobar sir, uz nekoliko drugih sitnica možeš da napraviš pravu gozbu. Parmezan i pekorino su naš „must have“, ali gorgonzola je ta koja izmami najviše, gotovo orgazmičnih, uzdaha. Čak i najjednostavnije jelo, poput makarona sa sirom, gorgonzola pretvara u nešto posebno.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 400 g makarona, pužića ili slične paste
  • 1 manja veza mladog luka
  • 40 g putera
  • 2 supene kašike brašna
  • 250 ml mleka
  • 250 ml neutralne pavlake
  • 200 g gorgonzole
  • 100 g pekorina
  • 2 supene kašike prezli

 

Skuvajte pastu prema uputstvu sa pakovanja, procedite, isperite pod mlazom hladne vode, ponovo procedite i vratite u šerpu.

Na malo zagrejanog maslinovog ulja ispržite iseckani mladi luk, pa ga dodajte skuvanoj testenini i promešajte.

U šerpicu stavite puter da se otopi, dodajte brašno i kratko propržite. Postepeno dodajte mleko, sve vreme mešajući da vam se ne naprave grudvice. Dodajte pavlaku, pa kuvajte sos na umerenoj vatri. Čim počne da se zgušnjava sipajte gorgonozlu isečenu na kockice i 80 g rendanog pekorina i nastavite da kuvate da se sir rastopi i sos zgusne. Sipajte sos preko testenine, promešajte, prespite u podmazanu posudu za pečenje, pospite ostatkom rendanog pekorina i prezlama, i pecite u zagrejanoj rerni na 200° C, oko 30 minuta.

 

Servirajte uz šnite prepečene slaninice (ako niste vegeterijanac) i bogatu salatu po svom ukusu. Ako jedete meso, slaninu možete da propržite zajedno sa mladim lukom.

Fensi makarone sa sirom 2

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.