Ostavite komentar

Riba u mirisnoj korici od soli

Fb-Button

Riba u mirisnoj korici od soliImam za drugaricu jednu stvarno moćnu ženu, Silvanu. Ona je sposobna, intelektualno privlačna, posvećena porodici, prijateljima, i poslu, prikrivena buntovnica, zanosno lepa. I vrlo, vrlo uporna i istrajna (naročito kad želi da sa drugima podeli neka svoja sviđanja). U njenoj kući muškarci kuvaju. Možda je njen muž u kuhinju ušao prinudno, ali rekla bih da sada iskreno uživa u tome, jer neko nevoljan ne bi ustao u 6 ujutru da spremi gibanicu za doručak. Sad se ta veština polako prenosi na sina.

Kada sam došla na ideju da počnem sa pisanjem food bloga, ništa joj nisam spominjala, jer nas dve, iako bliske, nikad ne pričamo o kuvanju ili receptima. Onda sam otvorila stranicu, poslala joj link čisto da bude informisana, na šta mi je ona javila da kad gleda slike sa mog bloga dobija želju da kuva. Mislila sam da je, kao i uvek, puna podrške i samo fina prema meni. A onda mi je jednog dana poslala sms sledeće sadržine: „Tvoje ćuftice uspele… Momci oduševljeni… Pa ti ćeš od mene napraviti kuvara 🙂 … Ps: baš kao pravi štreber ispratila tvoj recept.“ Bila sam oduševljena, bolju pohvalu nisam mogla da dobijem. Ali tu priči nije kraj: juče mi se pohvalila da je za Novu godinu spremila čitav meni prateći recepte sa Porodičnih gastronomija: bruskete, valdorf salatu, šarene ražnjiće za Vuka i sebe, i burger za Triču. Ostala sam bez reči!

Ovaj mediteranski recept je kao stvoren za moju Dalmatinku.

Sastojci (za 3 osobe):

  • 900 g orade (2 x 450 g) ili bilo koje ribe
  • 1,5 kg krupne morske soli
  • 1 kašičica semenki komorača
  • 2 grančice ruzmarina
  • 2 jaja
  • 1 veza peršuna

 

Za ovaj recept riba obavezno treba da bude očišćena od iznutrica, ali krljušt ne sme da se skida!

So sipajte u veću činiju, dodajte semenke komorača, iglice ruzmarina i jaja, pa dobro promešajte (najbolje rukama). Dve trećine mase prebacite u pleh za pečenje i rasporedite je u jednak sloj, preko stavite ribu u čiju utrobu ste stavili peršun, pa pokrijte ostatkom mešavine od soli. Pecite u zagrejanoj rerni na najvišoj temperaturi, oko 15-20 minuta. Da proverite da li je riba pečena, zabodite nož kroz koricu na mestu gde je riba najdeblja, pažljivo ga prislonite na usne, pa ako je vruć – vaš ručak je gotov.

Izvadite ribu iz rerne i ostavite je da odstoji 10 minuta. Pažljivo skinite koricu, i komadiće ribe servirajte na tanjir(e), poprskajte maslinovim uljem i ukrasite kriškama limuna i svežim začinskim biljem.

riba u soli cel korica wmsa

Ovo je recept Džejmija Olivera. On od začina u so stavlja samo komorač, a za ruzmarin sam dobila ideju kad sam u restoranu „Gušti mora“ probala njihovu ribu NA soli, što su zapravo tanki fileti morske ribe (mislim brancina) pečeni na nekakvoj cigli od morske soli i začinskog bilja.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.