Ostavite komentar

Losos punjen spanaćem

Fb-Button

losos punjen spanacem

Stižemo uveče na Bled. Po prvi put sam tu na kratkom privatnom odmoru. Napolju je pusto i ledeno, dočekalo nas je -6° C. Ujutru je jednako hladno, šetamo oko jezera, penjemo se do tvrđave, priroda  je predivna, umereno divlja, fino kultivisana. Jedemo krempitu. I tek je 13 h. Kao što ne uživam u ležanju na plaži, tako me ne privlači ni lenčarenje u hotelskom spa centru. Malo mi je dosadnjikavo, praznjikavo, nedostaju mi grad i ljudi, nekako mi je sve sumorno.

Ranije sam često poslovno dolazila na Bled. Firma u kojoj sam radila imala je svoju vilu, a njen domaćin je bio g. Marjan i bio je baš pravi – odmereno ljubazan, baš onoliko koliko treba da znaš da je iskren. Volela samo njegovu pažnju, a još više njegove ručkove. To je pretežno bila kontinentalna kuhinja, u većini slučajeva meso i šumske pečurke, ali sa lakoćom mogu da zamislim da kuva i nešto slično ovom mom današnjem lososu.

Uključujem selektivno pamćenje i kažem da je na Bledu priroda divna, baš kao i društvo mog muža i kuhinja g. Marjana.

Sastojci (za 6 osoba):

  • 2 fileta lososa bez kože od po 400 g (ukupno 800 g)
  • 800 g spanaća
  • 20 g putera
  • 3 manje glavice crvenog luka
  • 100 g dimljene slanine u šnitama
  • 1 (vinska) čaša belog vina

 

Filete lososa zarežite po sredini da se otvore kao knjiga, stavite ih između dva parčeta papira za pečenje i nežno izlupajte tučkom za meso. Operite spanać i odmah prebacite u zagrejanu šerpu (bez ulja), malo posolite, i dinstajte poklopljeno oko 5 minuta. Prebacite ga u cediljku, ostavite da se prohladi, pa ga rukama dobro iscedite, sitno iseckajte i propržite 10 minuta na puteru zajedno sa sitno iseckanom jednom glavicom luka. Posolite i pobiberite.

Na filete poređajte šnite slanine, preko rasporedite spanać i urolajte ribu. Prelijte je uljem, posolite i pobiberite, i prebacite u pleh za pečenje. Oko ribe rasporedite preostali luk iseckan na rebarca, sipajte vino u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180° C, 20-25 minuta.

Isecite na kriške debljine oko 2 cm i servirajte uz prilog po svom ukusu. Mi smo pripremili pire od mešavine običnog i slatkog krompira i dopala nam se kombinacija, a boje na tanjiru su se gotovo stopile.

losos punjen spanacem tek ispecen

losos punjen spanacem 2

Recept je iz magazina Sale&Pepe (januar-februar, 2009).

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.