Ostavite komentar

Domaći kolačići sa komadićima čokolade by Anja

Fb-Button

domaci kolacici sa komadicima cokolade

Ne znam da li sam dovoljno pisala o mojoj Anji i koliko sam ponosna na nju?

Ona je spoj najboljeg od nas dvoje. Ona je dobra-predobra, vredna-najvrednija, inteligentna, brižna, osoba od stava i stila, širokih shvatanja, nekonzervativna, netradicionalna, liberalna, umerena, vešta (osim kad su vruće i oštre stvari u pitanju), britka, brzomisleća, otvorena, snalažljiva, znatiželjna… Lepa.

E, ta mamina pametnica je do prošlog leta živela u zabludi i nadi da ću joj ja spremati kolače. Pošto to mene tako zamara, i previše mi je pipavo i ne mogu da plešem po kuhinji kad sve nešto moram da merim i odmeravam na tačnoj vagi, morala sam da je suočim sa istinom. U nekoj prodavnici u Parizu smarala me je da kupimo set za pravljenje makaronsa i tada sam prelomila – rekla sam joj: „Dušo, ako želiš kolače u kući – imaš tri opcije: a) da ih kupiš, b) da ti ih napravi baka, i c) da konačno sama nešto umesiš jer imaš dovoljno godina.“

I konačno, imamo kolače za objavu. Do sada je isprobano više recepata, ali nijedan nije ispao ovako dobar, porodičnim konsenzusom smo zaključili da je ovaj za sada najbolji. Anja je još uvek u fazi da više priča i više želi, nego što pronalazi vremena i ambicije da sprema, ali sam ja vrlo zadovoljna za početak.

Sastojci:

  • 150 g putera
  • 120 g smeđeg šećera
  • 100 g belog šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 300 g brašna
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • ¼ kašičice soli
  • 300 g čokolade

 

Otopite puter na laganoj vatri i ostavite da se malo prohladi. Pomešajte žuti i beli šećer, dodajte rashlađeni rastopljeni puter i umutite. Dodajte hladno jaje i žumance, pa mutite dok ne postane kremasto. Lagano umešajte brašno i sodu bikarbonu, pa dodajte iseckanu čokoladu.

Rukama oblikujte kolačiće od dobijenog testa i ređajte ih na papirom obložen pleh, ostavljajući razdaljinu između svakog od oko 2-3 cm. Pecite u zagrejanoj rerni na 170° C 15-17 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoje 5 minuta u plehu, a onda ih prebacite na žicu da se prohlade.

 

Ovo je Najdželin recept za velike kolačiće (Anja je od sveg testa dobila 9 komada). Ako ih pravite sitnije, onda skratite vreme pečenja. Kontrolna tačka je boja kolačića – treba da su zlatkasti odozdo (odozgo im se boja neće mnogo promeniti). Po originalnom receptu treba dodati i 2 kašičice ekstrakta vanile zajedno sa jajima. Anja ga nije imala i kolačići su bili sasvim ok i bez vanile, a vi vidite kako ćete. Takođe, u originalnom receptu je predviđeno da se koristi samo mlečna čokolada, a u Anjinoj verziji je 200 g mlečne i 100 g crne čokolade.

domaci kolacici sa komadicima cokolade 2domaci kolacici sa komadicima cokolade 3

 

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.