Ostavite komentar

Čizkejk od rikote i parmezana

Fb-Button

cizkejk sa rikotom i parmezanom

Danas (10.12) je Sneži rođendan. Upoznale smo se, mislim, pre 8 godina u nekim ozbiljnim, poslovnim okolnostima. Ostavila je na mene toliko jak utisak da i danas pamtim neke detalje našeg razgovora, od njenog proseka na fakultetu do poslovnih putovanja u Barselonu, ali i kako je bila obučena (sivo odelo sa pantalonama, bela košulja i crne cipele sa visokom štiklom). Nedavno smo spominjale taj susret i prijatno sam se iznenadila da ga se i ona seća sa jednako prijatnim osećanjem. Posle smo radile zajedno, nekoliko godina imale kancelariju na istom spratu, polako se zbližavale, i ostale prijateljice i kad smo prestale da imamo istog poslodavca. Sada se još više družimo i to uvek uz neke gastronomske pohode, zajedno istražujemo neka nova mesta u gradu ili me Sneža, kao jedna moderna, mlada žena u trendu, upoznaje sa propuštenim novitetima na beogradskoj restoranskoj sceni. Anja kaže da se uvek nešto raznežim kad je spominjem. Baš mi je draga!

Sastojci (za 6-8 osoba):

  • 200 g slanih krekera
  • 80 g putera
  • 3 jaja + 1 belance
  • 400 g rikote
  • 250 g parmezana

 

Sameljite krekere, pomešajte ih sa omekšalim puterom i belancetom, pa dobijenu smesu rasporedite na dno kalupa sa pokretnim ivicama, obloženog papirom za pečenje, i dobro je utisnite. Umutite jaja, dodajte 125 g rendanog parmezana i rikotu, sve dobro pomešajte u gladak krem. Pposolite i pobiberite po svom ukusu, a, ako volite, možete dodati i malo rendanog muškatnog oraščića. Smesu ulijte u pripremljeni kalup preko kore od krekera, i pecite u zagrejanoj rerni na 160° c, 1 sat i 15 minuta.

Servirajte topao čizkejk ukrašen sa ostatkom tanko nasečenog parmezana.

 

Recept je iz časopisa Sale&Pepe (april,2013). Prema originalnom receptu trebalo bi koristiti kalup prečnika 22 cm, dok je moj 24 cm, pa je zato u mojoj verziji čizkejk nešto tanji. Takođe, trebalo bi malo pustiti da se čizkejk prohladi pre nego što ga ukrasite parmezanom, ali su moji „pilići“ bili gladni i nismo mogli da čekamo, pa se ukras malo više rastopio. To je bilo mnoooogo ukusno, ali je „kruna“ od parmezana izgledala malo spljeskano.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.