Ostavite komentar

Losos na pari sa salsom od krastavca

Fb-Button

losos na pari sa salsom od krastavca

Kalorije redovno prebrojavam, sama sa sobom se dogovaram „ako sam ovo pojela za ručak, onda je čaša vina uveče ok…“. Svako jutro jedem musli (moji kažu porciju za ptičice, ali ja mislim taman koliko treba) i pijem jogurt. Pre toga popijem čaj od đumbira, a ostatak dana još i 2 l čaja od rastavića. Jogu redovno vežbam, nikako ispod tri puta nedeljno. Doteram se ujutru, bez obzira da li je radni li neradni dan. Sve češće i po kući nosim tesne farmerice, trenerke izbegavam, u njima se žena (ili samo ja) previše opusti. Možda je ovo moj način da guram kroz krizu srednjih godina. Ili mi je tako lakše sebi da oprostim povremene izlete sa čvarcima.

Ovo je obrok od svega 409 kalorija po porciji.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 fileta lososa bez kože
  • 1 veza mirođije
  • ½ limuna
  • 1 veći krastavac
  • 2 supene kašike putera
  • 1 (vinska) čaša  belog vina
  • 4 supene kašike kisele pavlake

 

Oljuštite krastavac, presecite ga na pola po dužini, očistite od semenki, posolite i ostavite da kratko odstoji.

Losos posolite i pobiberite i stavite u činiju za kuvanje na pari. Sa strane stavite nekoliko grančica mirođije i limun isečen na kriške (vodite računa da para može slobodno da struji), sve prekrijte papirom za pečenje, dobro poklopite (ako nemate odgovarajući poklopac, zatvorite aluminijumskom folijom) i kuvajte na pari 15 minuta.

Za to vreme napravite salsu od krastavca: u zagrejanu šerpicu stavite puter da se otopi, dodajte krastavac koji ste isprali od soli, osušili kuhinjskim papirom i isekli na kriškice, i prržite oko 1 minut. Dodajte vino, pa kad ispari ubacite 3 supene kašike sitno seckane mirođije i kiselu pavlaku, sve kratko prokrčkajte i sklonite sa vatre.

Izvadite filete na tanjire za serviranje, očistite ih od mirođije koja se zalepila, prelijte ih salsom od krastavca i servirajte uz mešanu zelenu salatu ukrašenu sa nekoliko kriški pomorandži. Da pojačamo obrok zbog zime, ovoga puta mi smo dodali i pire od krompira sa wasabijem.

 

Recept je iz knjige „Ricette Facili e Veloci“.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.