3 Komentara

Valdorf salata

Fb-Button

valdorf salata 1

Vežbam ja tako svoju jutarnju dozu joge, očajavam i mislim se kako me ništa spasiti ne može od svega pojedenog na slavskom ručku kod Milice. Čujem instruktorku kako govori „… ako vam misli odlutaju, vi se fokusirajte na disanje…“. Pokušavam, dišem, ali misli mi vrludaju – opet razmišljam o hrani. Mislim nešto o valdorf salati, tako uobičajenoj na slavskim i svim inače svečanim ručkovima, i pokušavam da shvatim kako je baš takvu svetsku slavu stekla. Nije da je ne volim, obožavam te orašaste ukuse, samo mi je nekako više namaz nego salata. I tad odlučim da istražim originalne recepte i spremim pravu valdorf salatu, koliko je to moguće budući da je recept evoluirao tokom svih ovih godina.

Na Wikipediji kažu da je salatu kreirao Oscar Tschirky, maître d’hôtel u hotelu Waldorf u Nju Jorku, između 1893. i 1896. godine, kada se prvi put pojavila u The Cook Book by „Oscar of the Waldorf“.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 veća crvena jabuka, iseckana na kockice
  • celer u struku, iseckan na kockice (jednaka količina kao i jabuke)
  • šaka oraha
  • 6 supenih kašika majoneza
  • 2 supene kašike soka od limuna
  • 2 supene kašike kisele pavlake

U činiju staviti jabuku, celer i krupno iseckane orahe (sačuvati nekoliko celih za dekoraciju). Pomešati majonez, sok od limuna, so i biber, pa preliti preko jabuka i celera i sve dobro izmešati. Staviti u frižider da se prohladi.

Servirati uz listove zelene salate ili celera i celim orasima.

valdorf salata 2

Pratite nas i na:

3 komentara na “Valdorf salata

  1. P r e d i v n o

  2. Ovde bi moja mama dodala pola nara 😉 Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.