Ostavite komentar

Čimičuri biftek

Fb-Button

cimicuri biftek

Baš kao i pileću čimičangu, i ovo jelo smo rešili da isprobamo samo zbog zabavnog naziva. Za razliku od čimičange, koja je američka tvorevina navodno meksičkog jela, čimičuri je neizostavan u argentinskoj kuhinji kao preliv za meso sa roštilja.

Pošto mi je već sam naziv bio zabavan, red je da se malo pozabavimo etimologijom. Pročitala sam da postoji više tumačenja o nastanku reči „čimičuri“, a meni su interesantna dva. Prema prvom, izraz je nastao kada su zarobili Britance nakon britanskog napada na Rio de la Plata, koji su pogrešno izgovarali španske reči „che-mi-curry“ („che-mi-salsa“), koje u grubom prevodu znače „dodaj mi začin“. Po drugoj teoriji, izraz potiče od baskijskih doseljenika koji su se nastanili u Argentini početkom 19. veka. U ovom tumačenju, naziv preliva potiče od baskijske reči „tximitxurri“ koja u slobodnom prevodu znači „mešavina više sastojaka, bez određenog reda“.

Pronašla sam i da u Argentini zapravo svaka porodica ima svoj recept, koji obavezno podrazumeva peršun, beli luk, maslinovo ulje i vinsko sirće. Zamena peršuna korijanderom je popularna u SAD, iako u Argentini uopšte ne uzgajaju korijander. Vođena ovim saznanjima, napravila sam naš porodični recept za čimičuri preliv.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 bifteka

za čimičuri preliv:

  • 3 supene kašike sitno seckanog svežeg peršuna
  • ½ supene kašike sitno seckanog svežeg timijana
  • ½ supene kašike sitno seckane sveže nane
  • ½ supene kašike suvog origana
  • ½ kašičice sitno seckanog suvog čilija
  • 2 čena belog luka
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 3 kašike limunovog soka

Pomešajte sve sastojke za preliv, posolite i pobiberite po svom ukusu i ostavite da odstoji najmanje 2 h. Slobodno ga možete pripremiti i dan ranije.

Bifteke posolite, pobiberite, premažite maslinovim uljem, pa pecite na zagrejanom gril tiganju, onako kako vi volite. Izvadite ih na dasku za sečenje, ostavite da odstoje 10-ak minuta, pa isecite na šnite. Prelijte ih po krajevima pripremljenim prelivom ili preliv servirajte odvojeno da se svako sam posluži.

Obavezno poslužite i neki dobar, svež i hrskav hleb.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.