Ostavite komentar

Karamel losos

Fb-Button

karamel losos5 sa wm

Ako negde možemo i treba da se vežbamo uvažavanju međusobnih razlika, poštovanju drugačijih potreba, prihvatanju tuđih navika, odricanju želje da iz nekih sebičnih razloga okolinu uredimo samo po sopstvenim merilima, pravljenju kompromisa samo tamo gde mu je zaista mesto, onda je to porodica i brak. Taj „recept za savršen brak“, baš kao i svi kuhinjski recepti, nekad omane, ne uspe i to kad promašimo meru ili tajming, ali u većini slučajeva hemija proradi i dobijamo nešto neprocenjivo.

Ja volim da planiram, moj muž ne, odnosno ne sve. Lako se mi već u januaru dogovorimo gde ćemo putovati za letnji odmor, ili gotovo godinu dana unapred gde ćemo provesti naredni Uskrs, ali ja volim da planiram i naš svakodnevni život, a on uživa u spontanosti. Zbog toga smo napravili dogovor da malo ne znamo unapred šta ćemo jesti tokom naredne nedelje, a malo znamo. Tako je svako dobio prostor za sebe, svako mora po malo da se prilagodi.

Ovog lososa sam spremila u trenucima treniranja moje spontanosti. Dragi kaže da nikad nije jeo bolje spremljenu ribu.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 fileta lososa
  • 1 glavica crvenog luka
  • 3 čena belog luka
  • 10 sušenih čili papričica
  • 3 supene kašike soja sosa
  • 3 supene kašike ribljeg sosa
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 supena kašika soka od limuna

 

Losos isecite na krupne kocke, ispržite ga na malo suncokretovog ulja tako da dobije finu boju sa svih strana, pa izvadite na tanjir rešetkastom kašikom. Smanjite vatru, na istom ulju (po potrebi dodajte još malo) ispržite crveni luk iseckan na rebarca, sitno isitnjen beli luk i čili papričice presečene na pola, oko 3 minuta. Dodajte soja sos, riblji sos i šećer, kratko promešajte, pa vratite losos u tiganj i nastavite da kuvate dok sos ne postane sirupast, oko 1 minut. Na kraju dodajte malo bibera i sok od limuna, dobro promešajte i servirajte uz kuvani pirinač.

Ovo je recept Bila Grejndžera, onog plavdžana, kuvara iz Australije. U odnosu na original, mi smo dodali samo malo ljutine.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.