Ostavite komentar

Rižoto sa graškom, mladim sirom i nanom

Fb-Button

Za razliku od mene, moj muž kuva bez planiranja unapred i dobro mu ide. Jednostavno ode u prodavnicu, procunja između rafova i smisli šta će da kuva. Samo  jednom je pregledao recepte i odabrao baš ovaj. Moj darling ima dobro oko za dobre stvari!

O receptu

Rižoto sa graškom, mladim sirom i nanom (mentom) je nešto kao prolećni ručak koji može da se sprema tokom cele godine. Grašak je dostupan tokom cele godine, jer je i smrznut odličan i zdrav, ali nama je poseban kada teg stigne svež na pijace.

Za kuvanje rižota uvek koristimo vino koje ćemo piti uz njega za ručak, tj. nikada ne koristimo neko kao jevtino vino za kuvanje. Supu za nalivanje često pravim sama, nekad to bude pileća, a nekada samo od povrća, zavisi da li mi je važno da jelo bude vegetarijansko, kao i koju supu imam u frižideru ili zamrzivaču. Ipak, ponekad koristim i kocku za supu. Ako menjate količinu, za rižoto je uvek odnos pirinča i supe 1:4.

Sveže začinsko bilje uvek čuvam tako što ga prvo operem hladnom vodom, uvijem tako mokro u kuhinjski ubrus i stavim u kutiju koju držim u frižideru. Tako mi začinsko bilje traje i više od 10 dana.

Video recept

Pratite nas i na našem Youtube kanalu.

Recept

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 50 g putera + 20 g putera
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 250 g pirinča
  • 150 ml belog vina
  • 300 g graška
  • 1 l supe
  • 50 g mladog sira
  • 2 bogate grančice sveže nane
  • 30 g rendanog parmezana

 

U hladan tiganj sipajte maslinovo ulje i dodajte 50 g putera. Kada se puter rastopi, dodajte sitno seckani crni luk i pržite ga oko 5 minuta na laganoj vatri. Potom dodajte i beli luk i sve zajedno propržite još oko 1 minut.

Dodajte pirinač i pržite ga kratko, dok ne postane staklast, oko minut-dva. Potom pirinač nalijte belim vinom i mešajte dok ne uvri.

Dodajete kutlaču supe, mešajte dok je pirinač ne upije, pa onda dodajte sledeću kutlaču supe. Ako koristite svež grašak, dodajte ga posle 2 kutlače supe (ako koristite smrznut dodajte ga odmah nakon što uvri vino). Nastavite sa dodavanjem supe, kutlaču po kutlaču, dok ne potrošite svu supu. Pre nego što dodate poslednju kutlaču supe, probajte jelo i proverite da li vam je dovoljno slano, pa ga začinite po svom ukusu.

Kada ste potrošili svu supu, dodajte preostalih 20 g putera i oko 15 g parmezana. Sklonite jelo sa vatre, dodajte mladi sir iseckan na kockice i listove sveže mente (sačuvajte nekoliko za serviranje) i promešajte.

Da servirate rižoto sa graškom, mladim sirom i nanom, sipajte ga u tanjire, preko pospite sa malo parmezana i dodajte po listić mente.

Pratite nas i na:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.